Увага!!! POLICIE VARUJE Ukrajince: Pozor na podvodníky v Česku!

Varování Policie ČR

Autor: stars24.cz, ČTK

12. března 2022 4:51

Čeští policisté zjistili první případy zneužití situace uprchlíků z Ukrajiny různými podvodníky, zejména v souvislosti s registrací k pobytu v České republice.

Policie proto dnes zveřejnila video v ukrajinštině, ve kterém mimo jiné upozorňuje, že vyřízení pobytové agendy je v Česku zdarma. Uprchlíky také varuje před podezřelými nabídkami lukrativní práce, které mohou vést k nucené prostituci či otrocké práci. Kromě nahrávky je na policejním webu ke stažení také leták s varováním.

Nepřehledné situace a nejistoty se podle zkušenosti policistů velmi často snaží zneužívat různí podvodníci. Za úplatu je například nabízeno urychlení vyřízení potřebné administrativy nebo zprostředkování zaměstnání. Pobytová agenda, registrace ke zdravotnímu pojištění i registrace na úřadu práce je přitom v Česku zdarma. "Řešení administrativních záležitostí neurychlíte poskytnutím úplaty komukoliv," upozorňuje policie.

Uprchlíci by také měli být obezřetní, pokud se na ně někdo obrátí s nabídkou lukrativní práce. Ta může ve skutečnosti znamenat nucené poskytování sexuálních služeb či otrockou práci. Policistů také varují, že se podvodníci mohou snažit získat od uprchlíků doklady, které zneužijí pro sjednání půjček nebo zřízení bankovních účtů k nezákonným účelům.

Počet uprchlíků z válkou zasažené Ukrajiny podle čtvrtečního vyjádření ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) přesáhl 200.000 lidí. Víc než polovinu tvoří děti, čtyři pětiny dospělých js

Témata: Ukrajinská krize Policie ČR