Ceny pohonných hmot dál rostou, už atakují 50 korun za litr!

Ilustrační fotografie.

Autor: stars24.cz, ČTK

10. března 2022 9:19

Ceny pohonných hmot v Česku dál zvyšují svá historická maxima. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 stojí průměrně 46,64 Kč, litr dieselu už je za více než 49 korun. Od minulé středy benzin zdražil o více než sedm korun, nafta dokonce o více než deset Kč. Vyplývá to z dat společnosti CCS, která průměrné ceny paliv sleduje od začátku roku 2005. Ceny paliv rostou v důsledku ruské invaze na Ukrajinu.

Zdražování ještě zrychlilo v posledních dnech. Během úterý průměrná cena benzinu vzrostla o 1,70 koruny a cena dieselu o 2,15 koruny. Ve středu byl u benzinu nárůst o 1,43 Kč, u nafty o 1,56 Kč. Předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr v pondělí vyzval distributory a prodejce pohonných hmot, aby přistupovali ke zvyšování cen uvážlivě. "Byli bychom velmi neradi, aby ta současná situace byla zneužita některými distributory k neobjektivnímu navyšování svých marží," řekl ČTK Švagr.

Nejlevněji nyní natankují řidiči v Jihočeském kraji. Litr benzinu je tam v průměru za 45,82 Kč, litr nafty za 48,48 Kč. Naopak nejdražší benzin mají čerpací stanice v Praze, kde litr stojí průměrně 47,21 Kč. Nejdražší nafta se tankuje v Kraji Vysočina, a to v průměru za 49,38 Kč/l.

Před rokem byl benzin v Česku o 16,79 koruny levnější, za naftu tehdy motoristé platili o 20,53 Kč méně.

Vláda v reakci na růst cen ve středu rozhodla o zrušení povinného přimíchávání biosložky do pohonných hmot a o zrušení silniční daně pro osobní automobily, dodávky a nákladní auta do 12 tun. Podle dopravců jsou ale opatření nedostatečná, volají po dočasném zastropování cen a následném snížení spotřební daně. Zemědělský svaz pak uvedl, že zrušení přimíchávání biosložky do paliv je špatný krok, který se v cenách pohonných hmot nijak neprojeví.

Témata: pohonné hmoty