Zemřel biskup František Václav Lobkowicz (†74) ze slavné šlechtické rodiny

Ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

20. února 2022 15:40

Ve věku 74 let zemřel v tomto týdnu Mons. František Václav Lobkowicz, biskup ostravsko-opavské diecéze. V posledních letech života jej trápily zdravotní potíže.

O jeho úmrtí informovala na webu ostravsko-opavská diecéze, Lobkowicz zemřel ve čtvrtek. "Na věčnost byl povolán zaopatřen svátostmi v Městské nemocnici v Ostravě, kde byl krátce hospitalizován," uvedla diecéze.

Lobkowicz se narodil do knížecí rodiny a rozhodl se pro studium teologie. Na kněz byl vysvěcen v srpnu 1972, následně působil ve farnostech Frýdek, Jablunkov, Český Těšín a Ostrava-Mariánské Hory.

Důležitou roli v jeho životě měl papež Jan Pavel II., který jej nejprve v roce 1990 jmenoval titulárním biskupem, aby o šest let později Lobkowicze postavil do čela nově zřízené ostravsko-opavské diecéze.

Ve funkci se postaral o výstavbu budovy biskupství na Kostelním náměstí, rovněž vysvětil desítky kněží, a to nejen pro svou diecézi, ale i pro řeholní řády. V posledních letech jej trápily zdravotní potíže, v roce 2016 podstoupil náročnou operaci. 

Témata: František Václav Lobkowicz Církev