Vítr: Dnes jsou stále bez proudu desítky tisíc odběratelů!

Energetika, ilustrační fotografie

Autor: stars24.cz, ČTK

19. února 2022 14:25

Po nočním větru bylo dnes kolem poledne bez elektřiny v Česku zhruba 24.000 odběratelů, hlavně v Karlovarském a Plzeňském kraji. Od rána míst bez dodávek mírně ubylo. Vyplývá to z vyjádření mluvčích společností ČEZ Distribuce a EG.D ze skupiny E.ON. Hasiči v Česku zasahovali od půlnoci do 10:00 u 636 událostí souvisejících s větrem, nejvíce v Plzeňském a Středočeském kraji. Vítr omezil také provoz na železničních tratích.

V distribuční oblasti společnosti ČEZ bylo k poledni bez proudu necelých 20.000 odběrných míst, firma evidovala 70 poruch na vedení vysokého napětí. Asi 7000 domácností bylo bez elektřiny v Karlovarském kraji, 4500 v Plzeňském a 2500 ve Středočeském kraji. "Jsme v terénu, pracujeme na obnovení dodávek," řekla ČTK mluvčí společnosti ČEZ Distribuce Soňa Holingerová. Ráno měl ČEZ bez proudu zhruba 24.000 odběrných míst a 80 poruch na vysokém napětí.

Mluvčí zdůraznila, že jde o nové poruchy způsobené větrem v noci na dnešek. Výpadky po čtvrtečním silném větru, kdy bylo v Česku v jeden okamžik bez proudu až přes 300.000 odběratelů, firma odstranila během pátku. Opravu nynějších poruch a obnovení dodávek ČEZ předpokládá během dnešního odpoledne, dodala Holingerová.

Distribuční firma EG.D měla ráno v jižních Čechách a na Vysočině kolem 1700 domácností bez elektřiny, kolem poledne se počet zvýšil na 3560. Uvedl to mluvčí Roman Šperňák, také podle něj jde o nové výpadky z dnešní noci. Asi 2200 domácností se omezení týká na Vysočině v Bystřici nad Pernštejnem. "Poruchy přibyly i v jižních Čechách, kde je bez elektřiny zhruba 1000 domácností. Nejvíce pak na Písecku, v okolí obce Mirovice," doplnil mluvčí.

EG.D měla kolem poledne na vedení vysokého napětí devět poruch. "Všechny dostupné kapacity máme od brzkých ranních hodin opět v terénu a intenzivně pracujeme na odstranění poruch. Na některých místech situaci komplikuje stále silný vítr," podotkl Šperňák.

O počtu svých výjezdů kvůli počasí hasiči informovali na twitteru. "Aktuálně řešíme společně s dobrovolnými hasiči 209 událostí, především v krajích Karlovarském, Středočeském a Moravskoslezském," napsali krátce po 10:30. Ve čtvrtek měli kvůli větru do podvečera 4500 výjezdů, šlo zejména o popadané stromy a ulomené větve.

Silný vítr se projevil také na železnici. Během noci a ráno to bylo zejména na západě Čech, později se omezení provozu začala objevovat i jinde, třeba na Vysočině nebo ve středních a východních Čechách a na severní Moravě, vyplývá z webu Českých drah.

Po poledni vlaky kvůli překážkám na trati nejezdily na západě Čech v úsecích Lázně Kynžvart - Pňovany a Domažlice - Schwandorf, ve středních Čechách v úseku Poříčany - Pečky a ve východních Čechách v úsecích Teplice nad Metují - Police nad Metují a Rokytnice v Orlických horách - Doudleby nad Orlicí. Následky silného větru blokovaly provoz na železnici také na severní Moravě mezi Břidličnou a Valšovem a na Vysočině mezi Sklenným nad Oslavou a Křižanovem.

Témata: vítr Energetika