Roman Janoušek umírá? Lékaři sdělili hrozivou diagnózu!

Roman Janoušek

Autor: ČTK, stars24.cz

16. května 2018 13:49

Zdravotní stav odsouzeného lobbisty Romana Janouška má podle lékařů z olomoucké fakultní nemocnice charakter nevyléčitelné nemoci a jeho další pobyt ve vězení považují za rizikový. Nemocnice to napsala v doplnění posudku, které si vyžádal pražský městský soud, jenž rozhoduje o prominutí zbytku Janouškova trestu. Informovala o tom dnes Česká televize (ČT).

Janoušek si má za úmyslné sražení ženy při dopravní nehodě odpykat 4,5 roku vězení, zatím si odseděl zhruba rok a čtvrt. Trest mu byl přerušen ze zdravotních důvodů, muž si už dříve opakovaně stěžoval na zdravotní komplikace po operacích hlavy.

ČT už dřív informovala, že Janouškův zdravotní stav zkoumala komise osmi lékařů, kteří ve svém dubnovém posudku dospěli k závěru, že klinický stav a riziko těžkého poranění mozku neumožňuje lobbistovi, aby se vrátil do vězení.

Mluvčí instituce Markéta Puci tehdy ČTK pouze sdělila, že předseda senátu se rozhodl vyžádat si od znalců doplnění. Podle ČT se soud v žádosti o doplnění zajímal o to, zda je diagnóza nevyléčitelnou nemocí a jaký vývoj Janoškova stavu lékaři očekávají - tedy zda bude někdy schopen do vězení nastoupit, aniž to ohrozí jeho život.

Krajský soud v Brně ale v úterý podle ČT odložil Janouškův návrat do vězení o dva roky, důvodem byl právě jeho zdravotní stav.

Opilý lobbista v roce 2012 úmyslně srazil autem ženu v pražské Michli. Původně čelil obžalobě z pokusu o vraždu, nakonec byl odsouzen za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky. Trest nastoupil v listopadu 2014. V brněnské věznici zůstal do března 2016, poté byl dočasně propuštěn na svobodu.

Brněnský krajský soud loni v listopadu zamítl Janouškovu další žádost o přerušení trestu. Zároveň ale uvedl, že zdravotní prognóza nepředpokládá zlepšení a Janoušek by měl situaci řešit žádostí o upuštění od zbytku trestu. Lobbistův advokát ji podal a Janoušek se v určeném termínu do věznice nevrátil.

Témata: Roman Janoušek