Obří požár v Mladé Boleslavi: Škoda bude ohromná

Masivní požár v Mladé Boleslavi

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

30. ledna 2022 7:58 | Aktualizováno: 30. ledna 2022 14:57

Zhruba po 17 hodinách dnes před 13:30 hasiči uhasili rozsáhlý požár výrobních a skladovacích hal poblíž nádraží v Mladé Boleslavi. Od sobotních 20:30 oheň likvidovalo přes 100 hasičů a kolem 40 hasičských aut, několik hodin platil nejvyšší stupeň požárního poplachu.

Škoda podle předběžných odhadů policie přesáhne jednu miliardu, příčinu požáru zjišťují vyšetřovatelé. Zraněn nebyl nikdo. ČTK to řekla policejní mluvčí Michaela Richterová a hasiči o tom informovali na twitteru.

Šlo o jeden z nejničivějších požárů v Česku. Doposud nejvyšší škodu ve výši čtyř miliard korun způsobil v roce 2015 požár areálu Unipetrolu v Záluží u Litvínova.

V sobotu večer začaly nejprve hořet dřevěné palety. Z nich se oheň rozšířil na výrobní a skladovací haly v sousedství, které využívá firma Grupo Antolin Turnov. Kamila Andrlová z firmy ČTK potvrdila, že podnik je v prostorách, kde hořelo, v nájmu.

V současné chvíli se firma odmítla k požáru vyjadřovat. Podle informací policejní mluvčí Richterové zde zřejmě firma uskladňovala plastové součásti aut a linky na jejich výrobu.

Hašení požáru komplikoval silný vítr a propadlá střecha jedné z hal. Nejvyšší stupeň požárního poplachu byl odvolán dnes kolem 03:00, kdy hasiči dostali požár pod kontrolu. O hodinu později byl snížen na druhý stupeň a část hasičů se vrátila na základny.

Půl hodinu po poledni snížili hasiči stupeň poplachu na základní. S rozebráním prohořelých konstrukcí pomáhalo rypadlo záchranného útvaru, do prohledávání místa se zapojil i policejní pes vycvičený na vyhledávání urychlovačů hoření.

Během hašení na místě chemická jednotka hasičů z Kamenice monitorovala, zda do ovzduší neuniká nadměrné množství škodlivin. Žádné škodlivé hodnoty hasiči nezjistili.

Témata: požár středočeský kraj