Šéfka Finanční správy Tatjana Richterová požádala o odvolání

Tatjana Richterová

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

29. ledna 2022 11:09

Generální ředitelka Generálního finančního ředitelství Tatjana Richterová požádala o odvolání, ve funkci tak skončí 28. března. Ministerstvo financí mezitím vypíše na místo výběrové řízení.

"Děkuji paní ředitelce za odvedenou práci v čele Finanční správy. Na uvolněné místo vypíšeme řádné výběrové řízení na nového generálního ředitele, od kterého očekávám, že dá Finanční správě nový impulz a posune ji směrem k více proklientskému přístupu tak, jak jsem o něm mluvil v opozici i při svém nástupu na ministerstvo financí,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Stanjura při nástupu do funkce uvedl, že mezi jeho priority patří mimo jiné změna přístupu Finanční správy k daňovým poplatníkům tak, aby lidé znovu získali důvěru ve stát, který musí poskytovat klientsky orientované služby. Správa v minulosti čelila obvinění z toho, že například zneužívá zajišťovací příkazy.

V posledních dnech pak finanční správu kritizovaly podnikatelské svazy, že postupuje při posuzování žádostí o kompenzační bonus a hodnocení podmínek procesně nezákonným způsobem a navíc příliš omezujícím způsobem. Ministerstvo financí i finanční správa kritiku o restriktivnějším postupu odmítly.

Témata: Tatjana Richterová