Výbuch v bytovce Liberci: Deset zraněných včetně pěti dětí

Záchranné složky zasahují u výbuchu domu v Liberci

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

27. ledna 2022 14:28

Po ranním výbuchu v bytovém domě na okraji Liberce s následným požárem utrpělo zranění deset lidí, mezi nimi i pět dětí. Zranění jedné ženy je vážné, s popáleninami ji vrtulník přepravil do vinohradské nemocnice v Praze.

Případem se zabývají liberečtí kriminalisté s podezřením na obecné ohrožení z nedbalosti, uvedl policejní mluvčí Vojtěch Robovský. ČTK řekl, že škoda podle prvního odhadu přesáhne milion korun. Příčina se zjišťuje. Statika domu narušená nebyla, i tak se minimálně jedna rodina do domu dočasně nevrátí. Požár hasiči likvidovali zhruba čtyři hodiny, do večera na místě preventivně zůstanou.

Výbuch s následným požárem byl hasičům nahlášen dnes kolem 7:30. V třípatrovém domě v Kateřinské ulici bylo v době výbuchu 15 lidí. "Zachránili jsme čtyři osoby, ostatní lidé se evakuovali a dostali z domu ještě před naším příjezdem," řekl mluvčí hasičů Jakub Sucharda. K záchraně lidí hasiči použili nastavovací žebřík a vyváděcí masky. Požár se podařilo dostat hasičům z pěti jednotek pod kontrolu zhruba 20 minut po příjezdu. Dohašování i vyhledávání skrytých ohnisek jim poté zabralo zhruba tři a půl hodiny.

Příčinu požáru zjišťují policisté ve spolupráci s hasiči. Šetření na místě už skončilo, byl tam i speciálně vycvičený pes. Co požár způsobilo, zatím policie sdělovat nebude. "Okolnosti a příčiny vzniku události jsou předmětem dalšího prověřování," řekl ČTK Robovský. Policisté původně přijali oznámení o možném výbuchu propanbutanové lahve.

Na odbor sociální péče libereckého magistrátu se po požáru obrátila jedna tříčlenná rodina s žádostí o zajištění náhradního ubytování. "Jedná se o rodinu, a tudíž žádost o jeden pokoj. To se podařilo zajistit v ubytovně ve Vratislavicích nad Nisou. A s dalším člověkem z domu na Kateřinské se řeší, zda si zajistí ubytování sám anebo bude chtít pomoc od magistrátu," řekla ČTK mluvčí magistrátu Jana Kodymová.

Při požáru utrpěla jedna žena těžké zranění, s popáleninami ji záchranáři vrtulníkem přepravili do specializovaného centra v pražských Vinohradech. "Vinohradská nemocnice zdravotní stav pacientů bez souhlasu rodiny nekomentuje, takže ani k tomuto případu nebude poskytovat žádné informace," řekla ČTK mluvčí nemocnice Tereza Romanová.

Zranění dalších lidí nejsou tak vážná. "Další pacient se nadýchal (zplodin) a má středně těžký úraz," řekl krajský mluvčí záchranné služby Michael Georgiev. Záchranáři ho převezli do liberecké nemocnice společně s dalšími čtyřmi lidmi, kteří se nadýchali zplodin. Další tři lehce zraněné osoby zdravotníci převezli do nemocnice v Jablonci, jednoho člověka ošetřili na místě. "Převoz do nemocnice odmítl," dodal Georgiev. Na místě měli podle něj osm vozidel, kromě zásahových sanit a lékařského vozu i přepravní sanity.

Kvůli zásahu hasičů byla uzavřena i silnice na Bedřichov, která vede kolem domu. Plně průjezdná je znovu od asi 11:45. Do večera u domu budou dobrovolní hasiči z Krásné Studánky.

Témata: Liberec výbuch