Vojtěch Adam: Rektora vyzývají k rezignaci kvůli dobrému jménu školy!

Rektorát Mendelovy univerzity.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

27. ledna 2022 9:03

Už za pár dní se má Vojtěch Adam stát rektorem brněnské Mendelovy Univerzity. Tento kariérní postup je ovšem v ohrožení. Kvůli pochybením ho totiž vyzývají k rezignaci.

Mendelova univerzita v úterý na webu informovala, že končící rektorka Danuše Nerudová obdržela výsledky jednání expertní etické komise. Orgán od listopadu posuzoval vybrané vědecké práce jejího nástupce Vojtěcha Adama.

"Komise složená z tuzemských a zahraničních odborníků dospěla k závěru, že v šesti článcích publikovaných týmem pod vedením profesora Adama v rámci jeho práce na CEITEC VUT a MENDELU byla pochybení a doporučila jejich stažení z časopisů, ve kterých byly publikovány," stojí v tiskovém prohlášení. 

Rektorka závěry předložila akademickému senátu, který usnesení odborníků vnímá jako doporučení autorům a vyzývá tedy k nápravě pochybení u zprávou zmíněných publikací.

Nerudová, o které se mluví v souvislosti s možnou kandidaturou v prezidentské volbě, na twitteru uvedla, že je v sázce dobré jméno univerzity. "Osobně jsem doporučila panu profesoru Adamovi, aby zvážil rezignaci. Ve jménu dobré pověsti naší školy i jeho vlastní," konstatovala.

Témata: Mendelova univerzita Danuše Nerudová