Důchody 2022: Penzisté mají dostat důležité oznámení!

Peníze na důchody, ilustrační fotografie.

Autor: stars24.cz

11. ledna 2022 20:02 | Aktualizováno: 12. ledna 2022 20:12

Česká správa sociálního zabezpečení zajistila pravidelné valorizační zvýšení vyplácených důchodů a příplatků k důchodům. V současné době probíhá distribuce valorizačních oznámení, kterými jsou příjemci důchodů o tomto zvýšení informováni.

Valorizační oznámení obsahuje standardní údaje obdobně jako v letech minulých, tedy o kolik se zvyšují vyplácené důchody a příplatky k důchodům a v jaké měsíční výši náleží od lednové splátky. Nově však reaguje i na skutečnost, že zvýšení důchodů v letošním roce náleží již od 1. ledna 2022 (nikoli až od stanoveného dne splatnosti), a obsahuje proto i informaci vztahující se k doplatku valorizačního zvýšení. S ohledem na systém výplat důchodů totiž lze ve valorizované výši vyplatit nejdříve lednovou měsíční splátku důchodu (příplatku k důchodu).

Doplatek je část valorizačního zvýšení důchodů a příplatků k důchodům za období od 1. 1. 2022 do dne, který předchází dni lednové splatnosti. Bude poukázán jednorázově spolu s lednovou splátkou důchodu v termínu, který odpovídá konkrétní splatnosti důchodu, a stejným způsobem jako se vyplácí důchod, avšak jako samostatná částka. Vzhledem k tomu, že se jedná o doplatek za přesné časové období, náleží pouze jednou. Pro důchody vyplácené Českou poštou prostřednictvím důchodové služby platí, že jednorázový doplatek valorizovaného důchodu je začleněn do výplatního dokladu na leden 2022 a Česká pošta tento doplatek vyplatí společně s lednovou lhůtovou výplatou. Výplaty na účet jsou v lednu 2022 zajištěny dvěma samostatnými poukazy - jeden obsahuje částku pravidelné valorizované splátky důchodu, druhý obsahuje částku jednorázového doplatku valorizačního zvýšení, obě částky ale budou na účet příjemce připsány ve stejný den.

Od únorové splátky 2022 bude výplata důchodů (příplatků k důchodu) prováděna ve standardním režimu, tj. ke stanovenému dni splatnosti bude pravidelně vyplácena měsíční částka zvýšeného důchodu již bez doplatku. Konkrétní výši pravidelných splátek důchodů a příplatků k důchodům naleznou příjemci ve valorizačním oznámení na řádku označeném „Od lednové splátky 2022 celkem náleží“.

Témata: důchody čssz