Policie bude moci zajistit auto řidičům, kteří nezaplatili pokuty za přestupky

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

1. ledna 2022 5:38

Policisté, celníci a strážníci budou moci na místě odebrat registrační značku vozu nebo nasadit takzvanou botičku autům řidičů s nesplaceným dluhem za dřívější dopravní přestupek. Účinnosti nabývá novela, která má podle dřívějšího vyjádření ministerstva vnitra pomoci vymáhat pokuty především od cizinců.

Policisté a celníci budou moci podle novely požadovat po řidiči uhrazení dosud nesplacené částky postihu v hotovosti nebo kartou. Pokud řidič nedoplatek na místě neuhradí, policisté nebo celníci mu nařídí, aby odstavil vozidlo na nejbližším vhodném místě. Tam z vozu odeberou registrační značku, nebo na kolo nasadí botičku. Následně informují provozovatele automobilu. Obdobná pravomoc pro obecní strážníky se do novely dostala ve Sněmovně. Týká se neuhrazených pokut, které evidují obce za porušení dopravních předpisů na svém území.

Podle dřívějšího vyjádření bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) zahraniční řidiči uložené pokuty na místě neplatí. Proces vymáhání je velmi složitý a motoristé páchají přestupky opakovaně. Podle údajů ministerstva zůstává neuhrazeno zhruba 60 procent pokut, které policie nevybere na místě. Obecní úřady pak od zahraničních provozovatelů aut vymůžou mezi 28 a 57 procenty pokut.

V současnosti vede podle úřadu špatná vymahatelnost nedoplatků za dopravní přestupky k tomu, že lidé opakovaně porušují pravidla silničního provozu. Řidiči kamionů nedodržují zejména takzvané sociální předpisy - stanovenou dobu řízení, bezpečnostní přestávky a odpočinek - a ohrožují bezpečnost provozu. Provozovatelé pak poškozují silnice přetíženými auty a dostatečně neplatí mýtné. Řidiči překračují povolenou rychlost či jezdí pod vlivem alkoholu.

Témata: Policie ČR řidiči