Jitka Obzinová: Zpravodajství Rozhlasu bude mít novou, kontroverzní šéfku!

Český rozhlas

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

16. prosince 2021 8:40

V Českém rozhlase, jednom ze dvou veřejnoprávních médií, se chystají velké změny. Generální ředitel René Zavoral je oznámil na jednání rozhlasové rady. Změny se dotknou především zpravodajství.

Ředitelkou sekce zpravodajství se od 1. ledna stane Jitka Obzinová, někdejší šéfka zpravodajství na Primě. Ve funkci nahradí Jana Pokorného, který má nadále zůstat ve službách Českého rozhlasu jako jedna z jeho výrazných tváří.

Právě s působením Obzinové na Primě je ovšem spojena velká kontroverze. Konkrétně šlo o podezření z tendenčního přístupu televizního zpravodajství k uprchlické krizi. Podřízení byli údajně instruováni, aby ji vykreslovali jako riziko a ohrožení.

"Jsme tady všichni zaměstnaní, máme zaměstnavatele, který má nějaký postoj. Jestliže ho akceptuji já, akceptuje ho vedoucí vydání, tak vy prostě poslechnete příkazů vedoucího vydání. Pokud to tak není, tak vlastně neakceptujete fakt, že jste tady zaměstnaní a pak nemá cenu, abyste tady byli zaměstnaní," říkala Obzinová na nahrávce ze září 2015, kterou zveřejnil server Hlídací pes.

Nahrávkou se posléze zabývala Rada pro rozhlasové a televizní vysílání kvůli podezření z porušení zásad objektivity a vyváženosti. Rada také kritizovala předvolební vysílání při prezidentské volbě za dob Obzinové.

Témata: Jitka Obzinová Český rozhlas