Vánoční prázdniny: Mohly by být delší, přeje si hejtman! Jak to zdůvodnil?

Ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

7. prosince 2021 10:12

Navzdory trvajícímu názoru ministra školství Roberta Plagy pokračuje debata o prodloužení vánočních prázdnin. Nově se za to přimlouvá i jeden z hejtmanů. Jaké jsou jeho argumenty?

Vánoční prázdniny mají trvat od 23. prosince do 2. ledna, končící ministr školství Robert Plaga (za ANO) dosud jejich prodloužení odmítá. V pondělí se ozval liberecký hejtman Martin Půta (STAN), podle kterého by měly začít již 17. prosince.

Půta se odvolává na data od starostů o vysokém počtu nakažených dětí a zaměstnanců škol. Třídy tak končí v karanténě, mnohde se zase učí kombinovaně (prezenčně i online). Ředitelé škol do toho pomáhají s trasováním.

Prodloužení prázdnin by podle něj pomohlo i dopravcům, kteří upozorňují na hrozící kolaps kvůli vysokému počtu řidičů v izolaci nebo v karanténách. Od 20. prosince do 2. ledna proto žádají o zavedení prázdninového provozu.

"S budoucím ministrem školství Petr Gazdík jsem o této věci již mluvil, z časového hlediska bude ale nutné, aby o případném prodloužení vánočních prázdnin rozhodl ještě stávající ministr Robert Plaga. Není možné nechávat rodiče i děti v nejistotě a rozhodovat o věcech na poslední chvíli," uvedl hejtman na facebooku. 

Témata: Školství Martin Půta Robert Plaga