1 milion naočkovaných Čechů za týden? Babiš a Fiala podpořili velké ambice lékařů

Tisková konference ve Strakově akademii předsedy vlády v demisi Andreje Babiše (ANO) i designovaného premiéra Petra Fialy (ODS).

Autor: stars24.cz, ČTK

30. listopadu 2021 12:18

Iniciativa Lékaři pomáhají Česku dnes na Úřadu vlády ČR představila projekt Naočkujme milion lidí posilující dávkou za týden a pomozme našim zdravotníkům. Cílem akce je snížit tlak na nemocnice, které v posledních dnech čelí velkému náporu pacientů s onemocněním covid-19. Tiskové konference ve Strakově akademii se zúčastnil předseda vlády v demisi Andrej Babiš (ANO) i designovaný premiér Petr Fiala (ODS).

Podle iniciativy Lékaři pomáhají Česku je v zemi 2,4 milionu lidí, kteří mohou dostat posilující dávku vakcíny proti covidu a ještě ji nedostali. Po pěti měsících po podání druhé dávky přitom účinnost očkování klesá téměř na polovinu, posilující dávka ji ale vrátí na 90 procent, uvádí iniciativa. Zároveň zmiňuje průzkum organizace PAQ Research, podle kterého je více než 70 procent lidí s dvěma dávkami ochotno se okamžitě nechat očkovat i třetí posilující dávkou.

"Pokud pomocí posilující dávky obnoví milion lidí svou imunitu, a to za jediný týden, naprosto změníme dynamiku epidemie," uvádí iniciativa. Podle jejích odhadů očkování posilující dávkou ochrání před hospitalizací 3000 lidí, před vážným průběhem téměř 500 a to za jediný měsíc od zahájení akce. "Efekt bude ve skutečnosti ještě větší, neboť mimo rizika hospitalizace snižuje posilující dávka i riziko přenosu," uvádí iniciativa Lékaři pomáhají Česku na webu.

Podle údajů ministerstva zdravotnictví bylo v Česku dosud aplikováno 13,37 milionu dávek vakcíny proti novému typu koronaviru. Ukončené očkování má 6,34 milionu lidí, což představuje 67,9 procenta populace ve věku od 12 let, pro kterou je vakcína schválena. Posilující třetí dávku dostalo více než 788.000 očkovaných. Nárok na přeočkování mají nyní lidé půl roku po dokončeném předchozím očkování. Senioři nad 60 let a lidé chronicky nemocní si mohou od této středy nechat dát posilující dávku už po pěti měsících.

Očkování proti onemocnění covid-19 je v Česku dobrovolné. Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) ale v pondělí oznámil, že jeho resort připravuje vyhlášku o povinném očkování pro vybrané profese a lidi nad 60 let. Od začátku března příštího roku by se tak povinnost nechat se naočkovat týkala kromě seniorů také zdravotníků, pracovníků v sociálních službách, hasičů, policistů, vojáků, celníků nebo vězeňské služby.

Témata: Lékaři pomáhají Česku Andrej Babiš Petr Fiala (ODS)