Prezident Zeman navzdory doporučení opustil ÚVN! Zítra jmenuje nového premiéra!

Miloš Zeman na záběrech z nemocnice.

Autor: stars24.cz, ČTK

25. listopadu 2021 10:30 | Aktualizováno: 25. listopadu 2021 14:01

Prezident Miloš Zeman dnes dopoledne opustil Ústřední vojenskou nemocnici (ÚVN). V nemocnici strávil 46 nocí. Prezident zamířil v sanitním voze do Lán, kde v pátek jmenuje novým předsedou vlády Petra Fialu (ODS).

Vojenská nemocnice v tiskové zprávě uvedla, že i nadále doporučuje prezidentovi péči ve specializovaném zdravotnickém zařízení. Vzhledem k významnému zlepšení jeho zdravotního stavu jeho rozhodnutí ukončit hospitalizaci a věnovat se ústavním povinnostem respektuje.

Nemocnice dodala, že se Zeman rozhodl využít zdravotnických služeb v domácím prostředí. Zodpovědnost o péči o něj převzala společnost Senior Home Group. ÚVN jí předala potřebnou zdravotní dokumentaci a ošetřovatelský plán.

Podle zpravodajky ČTK prezident z nemocnice odjel zhruba v 10:00. Z areálu ho odvezl stejný sanitní vůz vybavený mobilní jednotkou intenzivní péče, který ho do nemocnice dopravil. Sanitu doprovázely vozy ochranné služby. U propuštění byla prezidentova žena Ivana, dcera Kateřina nebo kancléř Vratislav Mynář. Do Lán dorazil před 10:30.

Nemocnice v tiskové zprávě uvedla, že Zemana i jeho okolí opakovaně informovala o zdravotním stavu, predikci vývoje i možných rizicích a komplikacích. "ÚVN nadále doporučuje jako nejvhodnější péči poskytovanou ve specializovaném zdravotnickém zařízení pod vedením odborného lékařského týmu, nicméně vzhledem k významnému zlepšení zdravotního stavu pana prezidenta plně respektuje jeho rozhodnutí upřednostnit naplňování svých ústavních povinností mimo zdravotnické zařízení a ukončit hospitalizaci v ÚVN," uvedla mluvčí nemocnice Jitka Zinke.

Zeman se podle ní rozhodl využít služeb zdravotní péče v domácím prostředí. Plnou zodpovědnost za to převzala společnost Senior Home Group ze skupiny Penta Hospitals CZ. ÚVN jí podle Zinke předala veškerou potřebnou zdravotní dokumentaci a ošetřovatelský plán. "ÚVN je připravena v případě potřeby poskytovat prezidentovi republiky Miloši Zemanovi zázemí specializovaného zdravotnického zařízení a nadále bude zajišťovat pravidelné ambulantní lékařské kontroly," dodala ZInke.

Zeman byl do ÚVN převezen 10. října s potížemi způsobenými nespecifikovaným onemocněním. Podle člena prezidentova lékařského konzilia chirurga Pavla Pafka má chronické jaterní onemocnění. Naznačil, že to je cirhóza. Původně byl prezident hospitalizován na oddělení intenzivní péče, později byl přemístěn na rehabilitační oddělení a na lůžko dlouhodobé péče.

Zeman jmenuje Fialu premiérem zítra v poledne

rezident Miloš Zeman jmenuje předsedu ODS Petra Fialu novým předsedou vlády na zámku v Lánech v pátek ve 12:00. V dnešním tiskovém prohlášení na Pražském hradě, při němž nebyly umožněny otázky novinářů, to oznámil vedoucí kanceláře prezidenta Vratislav Mynář.

Nový kabinet tvoří koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN). Série schůzek s kandidáty na členy nové vlády začne v pondělí v 15:00, kdy Zeman v Lánech přijme nominanta na ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti).

Ještě předtím se Zeman videokonferenčně zúčastní setkání prezidentů zemí Visegrádské skupiny (V4 - ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko), které se koná v Budapešti. S kandidáty na ministry se pak bude Zeman scházet dva týdny, přicházet za ním budou podle abecedního pořadí.

Fiala Zemanovi představil kandidáty 17. listopadu. V rozhovoru v televizi Nova prezident v ten den uvedl, že předpokládá, že bude vetovat návrh na jednoho ministra. Aby nemusel vetovat celý kabinet, Fialovi navrhne, aby dotčený úřad řídil nebo řízením pověřil jiného člena vlády. Koalice ale trvají na vládní sestavě, kterou původně navrhly.

Už dříve se spekulovalo o tom, že Zeman by nemusel souhlasit s pirátským kandidátem na ministra zahraničí Janem Lipavským. Dnes se nominace vzdal kandidát na ministra průmyslu Věslav Michalik (STAN).

Mynář dále řekl, že očekává, že po setkání s nominanty na ministry bude Zeman opět hovořit s Fialou a poté budou následovat další kroky. "Pan prezident nebude podléhat žádným tlakům, postupuje efektivně, pečlivě a zodpovědně ve vztahu k celé republice, která čelí mnohým obtížím," uvedl. Zeman podle kancléře bude dál intenzivně komunikovat s Fialou a přispěje k vytvoření nového kabinetu i svými připomínkami.

Setkání Mynáře s novináři se konalo před sochou prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka v Rothmayerově sále na Pražském hradě.

Zeman dnes dopoledne opustil Ústřední vojenskou nemocnici (ÚVN), kde strávil 46 nocí. Zodpovědnost za péči o hlavu státu převzala společnost Senior Home Group. ÚVN jí předala potřebnou zdravotní dokumentaci a ošetřovatelský plán.

Témata: Miloš Zeman Ústřední vojenská nemocnice Praha