Písařík z Bohemia Energy prolomil mlčení: Omluva a slova o podrazu!

Jiří Písařík (Bohemia Energy)

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

8. listopadu 2021 13:03

Skupina Bohemia Energy ukončí také činnost dodavatele energií Amper Market, učinit tak plánuje v příštím roce. Na dnešní tiskové konferenci to řekl majitel Bohemia Energy Jiří Písařík. Firma je podle něj ztrátová.

Písařík také uvedl, že banky mohly společnost Bohemia Energy před ukončením provozu uchránit. To, že se tak nestalo, je podle něj podraz. Zákazníkům se za vzniklou situaci omluvil. "Naši zákazníci si omluvu zaslouží. Je nám líto, že musí řešit komplikace. Chápeme, že se na nás zlobí," uvedl.

Popřel ale, že by vyváděl majetek na virtuální firmy. "Rozhodl jsem se, že nemovitosti převedu na právnickou osobu. Tu vlastním a mám o tom notářský zápis, který říká, že jsem majitelem," uvedl.

Rozhodnutí ukončit podnikatelskou činnost a dodávky elektřiny a plynu zákazníkům zveřejnila Bohemia Energy 13. října. Jako důvod uvedla přetrvávající extrémní růst energií na velkoobchodních trzích. Krátce po oznámení o ukončení činnosti skupina uvedla, že dostojí všem svým závazkům vůči zákazníkům, zaměstnancům, bankám i dodavatelům. Zároveň odmítla tvrzení, že zkrachovala.

Klientů největšího uskupení alternativních dodavatelů energií v Česku se museli ujmout takzvaní dodavatelé poslední instance (DPI), tedy hlavní distributor na daném distribučním území. Mezi ně patří firmy ČEZ, E.ON, PRE, Pražská plynárenská a innogy. Nejpozději do půl roku si tito zákazníci musí vybrat nového řádného dodavatele.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) podal minulý týden na společnost Bohemia Energy trestní oznámení. Jako důvod uvedl podezření z nabízení služeb v době ukončování činnosti, účelovému převádění majetku mezi společnostmi a snahy o převedení soukromého majetku.

Podle Pirátů se majitel Bohemia Energy Písařík s manželkou pokusili přesunout některé nemovitosti v hodnotě stovek milionů korun na virtuální firmy. Pirátský analytický tým sepsal přehled dalšího majetku, u kterého by mohly převody hrozit, a zaslal ho pražské vrchní státní zástupkyni Lence Bradáčové. Kvůli převodům by mohly být ohrožené možné kompenzace klientům Bohemia Energy, upozornili Piráti počátkem minulého týdne.

Témata: Jiří Písařík (Bohemia Energy) Bohemia Energy Energetika