Kontroly v restauracích se provozovatelům nelíbí. Hrozí zavřením!

Restaurace, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

2. listopadu 2021 8:58

Ode pondělí platí přísnější opatření, hospodští a restauratéři musí kontrolovat doklady o bezinfekčnosti hostů. Některým se to ale nelíbí a proti nařízení se bouří.

Hospodští a restauratéři to, že musí kontrolovat doklady o bezinfekčnosti hostů většinou kritizují. Například provozovatelé v Plzni označili pondělí za katastrofu. Tržby se v deseti oslovených místech poblíž centra snížily až o 70 procent, pivnice u náměstí hlásí úbytek o 50 procent.

Pokud lidem hospody v příštích dnech nezačnou chybět, budou muset zavřít, tvrdí zástupci některých provozoven. Zástupci iniciativy Chcípl PES, která se později změnila na politické hnutí Otevřeme Česko, uvedli, že zhruba 400 restaurací kontroly dodržovat nebude.

O povinnosti personálu restaurací kontrolovat bezinfekčnost hostů rozhodl končící kabinet premiéra Andreje Babiš 20. října. Opatření vyvolalo kritiku některých hospodských, podle který stát přenáší odpovědnost za šíření epidemie na majitele a provozovatele gastro služeb. Restrikce podle nich povedou k úbytku hostů a dalšímu poklesu tržeb.

Personál restaurací by neměl obsloužit nikoho, kdo není očkovaný proti covidu-19, toto onemocnění v posledním půlroce prokazatelně neprodělal, případně nemá platný negativní test na koronavirus. Bezinfekčnost mohou hosté prokázat také tím, že na místě podstoupí samotest.

Témata: Restaurace