Pád lanovky na Ještědu: Zemřel strojvedoucí, další cestující vyvázli bez zranění!

Hasiči zasahují u pádu kabinové lanovky na Ještědu. (31.10.2021) 3

Autor: stars24.cz, ČTK

31. října 2021 14:22 | Aktualizováno: 31. října 2021 22:03

V Liberci dnes spadla kabina lanovky na Ještěd. V kabině, která jela dolů, byl v tu dobu jen průvodčí, který při jejím pádu utrpěl zranění neslučitelná se životem. Z druhé kabiny z výšky asi 15 metrů záchranáři evakuovali 13 cestujících a průvodčího. Zraněn nikdo další nebyl.

Pád lanovky vyšetřuje policie pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti, řekl ČTK krajský policejní mluvčí Vojtěch Robovský.

Tragické nehody s pádem kabiny lanovky jsou v ČR výjimečné. Na spekulace o příčinách neštěstí je podle Robovského příliš brzy. "Pravděpodobně se k tomu budou muset vyjádřit odborníci," doplnil mluvčí.

Záchranáři ošetřili 15 lidí. "Čtrnáct lidí z kabiny bylo ošetřeno a vyšetřeno na základně horské služby. Jednalo se především o psychické obtíže, protože samozřejmě viděli pád té lanovky," doplnil mluvčí zdravotnické záchranky Michael Georgiev. "Potom jsme ošetřili i jednoho zaměstnance Českých drah, který měl psychické obtíže," dodal. Stav jednoho z členů pozemního personálu lanovky si podle něj vyžádal převoz do nemocnice k dalšímu vyšetření a ošetření.

Podle policie byl pád lanovky nahlášen kolem 13:30. Kabina spadla u prvního pilíře lanovky zhruba z třicetimetrové výšky a je zdemolovaná. Hasiči podle mluvčího Davida Kořínka evakuovali osádku druhé kabiny z výšky 15 metrů. S evakuací začal před příjezdem hasičů průvodčí kabiny. "Kabina je zařízena vybavením pro evakuaci osob, průvodčí jsou proškolení, je tam poklop v podlaze a naviják na spouštění dolů plus postroj," řekl ČTK Kořínek. Hasiči se evakuaci připojili s žebříkem. Zhruba po dvou hodinách zásah ukončili.

Dvoukabinová lanovka na Ještěd patří mezi nejstarší klasické lanové dráhy, postavila ji v letech 1932 až 1933 na náklady Československých státních drah chrudimská firma František Wiesner. Trať je dlouhá 1188 metrů. Dolní stanice je v nadmořské výšce 600 metrů, horní pod vrcholem Ještědu o 400 metrů výš. České dráhy, které lanovku provozují, zatím nemají bližší informace o nehodě. "Čekáme na vyšetřování policie a Drážní inspekce a v tuto chvíli nebudeme předjímat, co konkrétního se tam stalo," řekl ČTK mluvčí drah Lukáš Kubát.

Na možnost pádu lanovky se složky integrovaného záchranného systému pravidelně připravují, cvičení se konají každoročně. "Každý rok nacvičujeme evakuaci osob z kabiny lanovky, pád kabiny byl tématem velkého společného cvičení před dvěma lety," řekl Georgiev. Ve více než 80leté historii lanovky ale nebyl takový zásah nutný. Od pondělí 1. listopadu měla být lanovka mimo provoz kvůli pravidelné revizi před zimní sezonou.

Kabinová lanovka na Ještěd je v majetku Českých drah. Jedna kabina pojme až 35 lidí. Loni lanovka vyvezla na vrchol 211.000 lidí. Před dvěma lety prošlo rekonstrukcí elektrické zařízení, oprava byla spojena s výměnou pohonu a zabezpečovacího zařízení. Loni byla lanovka kvůli koronavirovým opatřením více než 100 dnů mimo provoz, důvodem přerušení provozu byly i technické problémy. Kvůli technickým problémům stála lanovka i letos v září.

Podobné nehody s tragickými následky nejsou v Česku časté. Jeden člověk zemřel v listopadu 2013 u Špindlerova Mlýna. Při zřícení nákladní lanovky k chatě Bumbálka tehdy zahynul jeden muž a další čtyři lidé se zranili. Neštěstí se stalo, když rodina se dvěma dětmi, která přijela do Krkonoš na víkend, nastoupila v dolní stanici na korbu lanovky. Po přetržení tažného lana se korba zhruba z deseti metrů zřítila na příkrý svah směrem k Labi.

Krajský soud v Hradci Králové v září 2017 v odvolacím řízení pravomocně potrestal provozovatele zřícené nákladní lanovky k chatě Bumbálka podmínkou osmi měsíců vězení se zkušební dobou jeden rok. Dvěma pozůstalým po zemřelém muži má odsouzený Miloslav Jirman zaplatit dohromady půl milionu korun. Původně dostal Jirman v březnu 2017 u Okresního soudu v Trutnově podmínku jednoho roku vězení se zkušební dobou dva roky.

Témata: Ještěd Lanovky pád lanovky na Ještědu (31.10.2021) Policie ČR