Václav Klaus navštívil Zemana v nemocnici! Mluvili spolu skoro hodinu

Václav Klaus

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

23. října 2021 8:32

Prezidenta Miloše Zemana v Ústřední vojenské nemocnici navštívil jeho předchůdce v prezidentské funkci Václav Klaus. Mluvili spolu asi 50 minut. Klaus poté řekl, že prezidenta nemoc oslabila a posunula jeho priority a témata, kterými se zabývá.

"Více mluvil o svém zdraví než o svých politických protivnících. Ale toho, kdo jsou jeho političtí protivníci, si je velmi dobře vědom," podotkl Klaus.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je potřeba, aby Zeman dostal čas se léčit. Čas si léčba vyžádá také podle prezidentovy manželky Ivany. Deník N a Radiožurnál už dříve uvedly, že Zeman trpí ascitem, tedy hromaděním vody v břiše kvůli problémům s játry. Že jsou potíže prezidenta spojené s játry, řekl už dřív i Klaus.

Zeman pobýval v ÚVN už v září, strávil tam osm nocí. Podle Pražského hradu šlo o rekondiční pobyt, při kterém prezident podstoupil několik vyšetření a infuze. V tehdejší zprávě Hradu je uvedeno, že prezident trpěl dehydratací a mírným vyčerpáním a že u cukrovky nebyly zjištěny nadlimitní hodnoty.

Neuropatie nohou, kvůli které se prezident pohybuje na vozíku, podle zprávy přetrvává. Vyšetření podle něj nezjistilo žádné onemocnění nebo problémy, které by ho ohrožovaly na životě. Dva dny před novou Zemanovou hospitalizací jeho mluvčí Jiří Ovčáček uvedl, že prezident je nemocen dva týdny.

Témata: Václav Klaus