Zeman potřebuje čas na léčbu, řekla první dáma! Mluvila o neetickém chování!

Miloš Zeman, prezident ČR

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

14. října 2021 16:10 | Aktualizováno: 14. října 2021 17:48

Prezident Miloš Zeman podle své manželky Ivany podstupuje léčbu, která si vyžádá čas. Média požádala o trpělivost a potřebný čas, aby měl možnost nabrat sílu. Ivana Zemanová to bez podrobností k prezidentově zdravotnímu stavu řekla na briefingu, při kterém jí po boku stála dcera Kateřina. Spekulace o zdravotním stavu označila za minimálně neetické.

"Mohu jen potvrdit, že v současné době podstupuje léčbu, která si vyžádá čas. Spekulace o diagnózách a prognózách považuji přinejmenším za velmi neetické," řekla Zemanová ke zdravotnímu stavu svého muže. Zdraví každého člověka označila za citlivou a vážnou věc. "Ze všeho nejvíc si přeji, aby se můj manžel uzdravil," dodala.

Média poprosila o trpělivost a potřebný čas, aby měl Zeman možnost nabrat sílu. "Není jediným prezidentem, který v době výkonu své funkce onemocněl, a proto vás znovu prosím o toleranci," uvedla. Dodala, že bude informovat, až bude znám další vývoj. Zároveň požádala všechny, kdo mají Zemana rádi, aby na něj mysleli.

Zemanová před asi čtyři desítky novinářů předstoupila společně s dcerou Kateřinou, obě byly oblečené v tmavém oblečení. První dáma své připravené vyjádření přečetla, Kateřina nemluvila. Setkání s novináři se konalo před sochou prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka v Rothmayerově sále na Pražském hradě. Zemanová s médii komunikuje minimálně. Podobně jako dnes s připraveným prohlášením před novináře předstoupila dvakrát v roce 2017, kdy oznamovala podrobnosti o sběru podpisů na podporu Zemanovy prezidentské kandidatury.

Tiskové vyjádření první dámy se konalo v pátý den hospitalizace prezidenta, o které jeho okolí veřejnosti podrobnosti neposkytlo. Pražský hrad čelí za informování o zdravotním stavu hlavy státu dlouhodobé kritice. Kvůli nedostatku informací se na kancléře Vratislava Mynáře obrátil i předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Chce vědět, jaká je prognóza dalšího vývoje prezidentova zdraví. Podle některých politiků by se Parlament měl zabývat tím, zda prezidenta kvůli neschopnosti zastávat úřad nezbaví pravomocí. Podle některých ústavních právníků je takový postup několik dní po začátku hospitalizace předčasný.

Zeman byl převezen do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) v neděli. Podle vyjádření prezidentova ošetřujícího lékaře a ředitele ÚVN Miroslava Zavorala byly důvodem komplikace provázející chronické onemocnění. Přesnou diagnózu Zavoral médiím nesdělil, protože k tomu neměl pacientův souhlas. Zinke v pondělí ČTK řekla, že Zemanův zdravotní stav je stabilizovaný. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka Zeman komunikuje, sleduje politickou situaci a seznamuje se s nejnovějšími událostmi.

V neděli po Zemanově převozu do nemocnice hradní mluvčí uvedl, že prezidentova hospitalizace neohrožuje povolební vyjednávání a ústavní situaci. Podle mluvčí ÚVN stanovuje léčebný plán lékařské konzilium nemocnice složené ze specialistů na Zemanovy dílčí zdravotní problémy.

Zeman pobýval v ÚVN už v září, strávil tam osm nocí. Podle Pražského hradu šlo o rekondiční pobyt, při kterém prezident podstoupil několik vyšetření a infuze. V tehdejší zprávě Hradu je uvedeno, že prezident trpěl dehydratací a mírným vyčerpáním a že u cukrovky nebyly zjištěny nadlimitní hodnoty. Neuropatie nohou, kvůli které se prezident pohybuje na vozíku, podle zprávy přetrvává. Vyšetření podle něj nezjistilo žádné onemocnění nebo problémy, které by ho ohrožovaly na životě.

Vondráček: Zeman je schopen vykonávat prezidentský úřad

Prezident Miloš Zeman je schopen vykonávat úřad hlavy státu. Novinářům to dnes řekl předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO), který prezidenta navštívil v Ústřední vojenské nemocnici. Samotná hospitalizace není podle Vondráčka důvodem pro převod prezidentových pravomocí.

Zeman dnes v nemocnici podepsat rozhodnutí, kterým svolal stálé zasedání nové Sněmovny na pondělí 8. listopadu. Dokument Vondráčkovi osobně předal.

"Měl jsem možnost si s panem prezidentem popovídat. Říkal vtipy, byl pozitivně naladěný. Samozřejmě je nemocný, takže leží na jednotce intenzivní péče," řekl Vondráček.

Témata: Miloš Zeman Ivana Zemanová