Pátrání po holčičce má šťastný konec: Dívku vypátrali, je v péči zdravotníků!

Policisté pátrají na Domažlicku po nezletilé dívce cizí státní příslušnosti. 2

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

12. října 2021 14:10 | Aktualizováno: 12. října 2021 18:05

Rozsáhlá pátrací akce na Domažlicku je u konce, policisté dnes odpoledne na sociálních sítích potvrdili, že se jim podařilo najít ztracenou Němku. Holčička je nyní v péči zdravotníků, pohřešovaná byla od neděle.

Skvělá zpráva se na twitterovém profilu Policie ČR objevila krátce před 14. hodinou. "Holčička je vypátrána, nyní bude předána do péče zdravotníků," uvedli strážci zákona. Později dodali, že ji nalezl hajný na území České republiky.

"Je zdravá, vypadá v dobré kondici," řekl ČTK starosta nedalekých Všerub Václav Bernard (STAN), který byl přítomen záchranářské akci. Dodal, že dítě našli dva až tři kilometry od vrchu Čerchov ve směru na Českou Kubici u České studánky. Sanitka ji podle Bernarda odvezla do Domažlické nemocnice, kde si ji vyzvednou němečtí zdravotníci.

"Našel ji hajný u studánky. Byla úplně v pořádku, jenom si stěžovala, že má hlad a žízeň. Všichni jsme se tomu divili," uvedl. Bernard to hodnotí jako perfektní spolupráci českých a německých záchranářů. "Jako vždy," uvedl. Žádnou podobně velkou akci v Českém lese za poslední desetiletí nepamatuje. Také bavorský Červený kříž z Chamu uvedl na facebooku, že to byla dosavadní největší přeshraniční akce v regionu.

Výborná zpráva-holčička je vypátrána, nyní bude předána do péče zdravotníků.#policieplk

— Policie ČR (@PolicieCZ) October 12, 2021

"V oblasti jsou šíleně husté lesy. I my jsme tam věčně padali na pusu přes kameny a stromy. Je to neprostupná divočina - houští, skály, popadané stromy i suché kmeny, o něž jsme se chytali a hned padaly. Nic příjemného," uvedl Bernard. Podle něj dívka zřejmě po téměř třech dnech strávených v lesích bude potřebovat psychologickou pomoc. "Rodina byla z Berlína a v oblasti byla poprvé," uvedl.

Osmiletá německá dívka se ztratila během neděle, když s rodiči, bratrem a bratrancem hrála hru v okolí Čerchova, nejvyššího vrcholu Českého lesa. Podle popisu na sobě měla bundu modré barvy, rifle a na nohou červené boty.

Policisté v rojnicích prohledávali lesní porosty, navzdory velkému zájmu lidí se zapojit odmítali dobrovolníky. Na veřejnost se ovšem obrátili s žádostí o poskytnutí fotografií či videí pořízených na Čerchově a okolí mezi nedělní 15. a 19. hodinou. 

Zdali se někdo takový ozval a právě případné nové skutečnosti pomohly k vypátrání holčičky, zatím není jasné. 

Témata: pohřešované osoby Policie ČR