Prezident Zeman odvolil! Mluvčí Ovčáček to doložil i fotografií!

Miloš Zeman odevzdal hlas ve sněmovních volbách. (8.10.2021)

Autor: stars24.cz, ČTK

8. října 2021 16:06

Prezident Miloš Zeman, o jehož zdravotním stavu se v posledních dnech spekuluje, odevzdal dnes v prezidentském sídle v zámku v Lánech na Kladensku hlas ve volbách do Sněmovny. Volební komise přijela za ním. Podle předsedy komise Ivana Salače je prezident v pořádku.

Zeman s komisaři hovořil, avšak nikoliv o svém zdravotním stavu, řekl Salač novinářům při odjezdu z lánského zámku.

Odevzdání hlasu potvrdil na twitteru i mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Zveřejnil i tři fotografie prezidenta, jak sedí za stolem u volební urny. Na fotografiích si Zeman prohlíží volební lístek, na další drží obálku s volebním lístkem.

Dva volební komisaře na zámek přivezl starosta Lán Karel Sklenička před 15:00, návštěva prezidenta jim trvala přibližně půlhodinu. Podle Salače prezident komunikoval a působil na komisaře dobře.

"Mluvili jsme o běžných věcech," uvedl předseda volební komise. Od 14:00 před lánským zámkem čekaly na členy volební komise zhruba dvě desítky novinářů a členů televizních štábů. Někteří novináři si přinesli i přenosné schůdky, aby mohli zaznamenat dění za zámeckou zdí.

Prezidentovo zdraví je v poslední době kvůli nejasnostem v popředí mediálního zájmu. Pražský hrad opakovaně odmítl, že by měl Zeman vážné zdravotní potíže. Ovčáček dnes řekl Rádiu Z, že hlava státu je 14 dnů ve stavu nemocných, ale současný stav ho neomezuje ve výkonu ústavních povinností. Zeman podle něj nyní v Lánech nabírá síly, pravidelně k němu jezdí jeho ošetřující lékař Miroslav Zavoral. Spekulace o vážném stavu prezidenta označil mluvčí za fámy a dezinformace. Odmítl, že by Pražský hrad měl zveřejnit podrobnosti o Zemanově zdravotním stavu.

Prezidentův nynější program se na doporučení lékařů upraví. Jeho zdravotní stav prezidenta je v posledních dnech ostře sledován i kvůli významné roli, kterou hlava státu má při sestavování nové vlády.

Témata: Miloš Zeman volby 2021