Tragický výbuch v Koryčanech: Policie žádá veřejnost o záběry exploze!

Výbuch domu v Koryčanech na Kroměřížsku. (15.9.2021)

Autor: stars24.cz, ČTK

24. září 2021 15:25

Policie žádá veřejnost o poskytnutí kamerových záznamů výbuchu rodinného domu v Koryčanech na Kroměřížsku. V tiskové zprávě to dnes ČTK sdělila policejní mluvčí Simona Kyšnerová. Dům explodoval ve středu 15. září. Neštěstí si vyžádalo život dvou zasahujících dobrovolných hasičů, další čtyři lidé včetně jejich dvou kolegů utrpěli zranění.

V souvislosti s prověřováním tragédie žádají kriminalisté podle mluvčí veřejnost o poskytnutí jakéhokoliv obrazového záznamu, který výbuch domu zachycuje. "Může se jednat například o záznamy z mobilních telefonů, palubních kamer vozidel či dronů. Lidé nás mohou kontaktovat na lince 158 nebo na kterékoliv policejní služebně," uvedla Kyšnerová.

Ve středu 22. září se v Koryčanech uskutečnil pohřeb prvního ze dvou zemřelých dobrovolných hasičů. Poslední rozloučení s druhým hasičem je naplánované na sobotu 25. září.

Případ exploze dozoruje Okresní státní zastupitelství v Kroměříži. Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. V případě prokázání viny a odsouzení za něj pachateli hrozí dva roky až osm let vězení. Majitelé v domě prováděli před explozí rekonstrukci. Podle dřívějšího vyjádření Kyšnerové při ní bylo poškozeno plynové potrubí, což vedlo k následnému výbuchu.

Charita Kroměříž ve spolupráci s městem Koryčany vyhlásila o víkendu veřejnou sbírku na pomoc lidem postiženým výbuchem. Číslo sbírkového účtu, na který mohou zájemci přispívat, je 115-5041170287/0100. Peníze mohou vložit také do pokladny Charity Kroměříž ve Ztracené ulici. Město Koryčany připravilo i zapečetěné pokladničky, které lze najít na městském úřadě, v lékárně v Masarykově ulici a v prodejně potravin v téže ulici.

Témata: výbuch Policie ČR