Výbuch v Koryčanech: Jak se daří zraněným?

Výbuch domu v Koryčanech na Kroměřížsku. (15.9.2021) 2

Autor: stars24.cz, ČTK

22. září 2021 16:40

Stav dvou mužů, kteří před týdnem utrpěli vážná zranění při výbuchu rodinného domu v Koryčanech na Kroměřížsku, je stabilizovaný. Zůstávají hospitalizováni v Ostravě a Brně. Třetí zraněný muž strávil po neštěstí jednu noc ve zlínské nemocnici, následně ho zdravotníci propustili do domácího ošetřování. ČTK to dnes řekly mluvčí nemocnic.

Při explozi zahynuli ve středu 15. září dva dobrovolní hasiči, zranění utrpěli dva jejich kolegové a dvě civilní osoby. Hospitalizace byla nutná u tří lidí, jednoho člověka ošetřili zdravotníci na místě. Jeden z mužů zraněných při výbuchu zůstává s popáleninami i nadále ve Fakultní nemocnici Ostrava. "Jeho stav se výrazně nezměnil, i nadále je vážný. Muž je ale stabilizovaný a mimo bezprostřední ohrožení života," uvedla mluvčí nemocnice Petra Petlachová.

Další zraněný leží ve Fakultní nemocnici Brno. Její mluvčí Veronika Plachá ČTK řekla, že stav hasiče se zlepšil. "Byl k nám přivezený na umělé plicní ventilaci, od víkendu už je ale bez ní. Jeho stav je stabilizovaný, nicméně zůstává na JIP a naši lékaři se starají o jeho zranění. Podle lékařů to vypadá, že by mohl být bez vážnějších zdravotních následků, ale ještě si několik týdnů pobude v nemocnici," uvedla Plachá.

O jednoho ze zraněných se po explozi staral personál Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně. "Strávil v nemocnici jednu noc, pak byl propuštěn. Byl to muž mladšího věku, měl lehké zranění," řekla dnes ČTK bez bližších podrobností mluvčí nemocnice Renáta Večerková.

Dnes odpoledne se v Koryčanech uskuteční pohřeb prvního ze dvou zemřelých dobrovolných hasičů. Poslední rozloučení s druhým hasičem je podle mluvčího krajských hasičů Romana Žemličky naplánované na sobotu.

Případ exploze dozoruje Okresní státní zastupitelství v Kroměříži. Podle státního zástupce Jiřího Láníčka byly ve věci zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. V případě prokázání viny a odsouzení za něj pachateli hrozí dva roky až osm let vězení. "Nadále probíhá prověřování ze strany policejního orgánu. K výši škody se s ohledem na stadium přípravného řízení nelze vyjádřit. V případě posunu v trestním řízení bude státní zastupitelství informovat prostřednictvím tiskové zprávy," uvedl dnes na dotaz ČTK Láníček.

Majitelé v domě prováděli před explozí rekonstrukci. Podle dřívějšího vyjádření policejní mluvčí Simony Kyšnerové při ní bylo poškozeno plynové potrubí, což vedlo k následnému výbuchu. "Za policii musím sdělit pouze to, že státní zastupitelství si vyhradilo jako jediné právo poskytování informací k případu," řekla dnes ČTK Kyšnerová.

Charita Kroměříž ve spolupráci s městem Koryčany na Kroměřížsku vyhlásila o víkendu veřejnou sbírku na pomoc lidem postiženým výbuchem. Číslo sbírkového účtu, na který mohou zájemci přispívat, je 115-5041170287/0100. Peníze mohou vložit také do pokladny Charity Kroměříž ve Ztracené ulici. Město Koryčany připravilo i zapečetěné pokladničky, které lze najít na městském úřadě, v lékárně v Masarykově ulici a v prodejně potravin v téže ulici.

Témata: výbuch