Chemická havárie v Česku! V Děčíně unikl jedovatý fenol, desítky zraněných!

Hasiči, ilustrační foto

Autor: ČTK, stars24.cz

26. dubna 2018 12:05

Dva lidi v kritickém stavu odvezla záchranka po úniku jedovaté látky fenol z cisterny nákladního auta v Děčíně. Celkem se zranilo asi 20 lidí, většinou se jedná o poleptání látkou nebo nadýchání. ČTK to řekl mluvčí krajské záchranky Prokop Voleník. V Boleticích zasahují všechny složky integrovaného záchranného systému. Neštěstí se odehrálo v areálu firmy Chemotex, která podniká v oblasti průmyslové chemie a kosmetiky a drogerie. Ke kontaminaci okolí nedošlo.

"Zraněné jsme rozvezli do nemocnic v Děčíně, Litoměřicích, České Lípě a Ústí nad Labem," uvedl Voleník. Jednu osobu transportoval vrtulník do ústeckého traumacentra. Všichni zranění jsou dospělé osoby.

Děčínští hasiči vyjeli na místo dnes v 7:43. "Zatím nevíme, co se stalo, čekáme, až nás na místo pustí," řekl ČTK ředitel Chemotexu Josef Urbánek. Zranění jsou podle něj hlavně zaměstnanci firmy, řidič nákladního automobilu je externí pracovník. Fenol společnost využívá při výrobě chemických specialit. Aktuálně celá výroba podle ředitele stojí. V Chemotexu pracuje zhruba 90 lidí.

Děčínský magistrát informoval veřejnost na facebooku, že nedošlo ke kontaminaci okolí. "Je to čistě uvnitř chemičky. Rozhodně není potřeba přijímat žádná další bezpečnostní opatření, protože se jednalo o fenol, který není těkavý," řekla ČTK mluvčí radnice Markéta Lakomá. Podle ní se při přečerpávání látky protrhla hadice. V pátek by měli odborníci místo dekontaminovat. "V podstatě se to dál nijak města netýká," uvedla Lakomá s tím, že v minulosti se nikdy obdobná událost v souvislosti s chemičkou nestala.

O mimořádné události byla informována Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). "Dle našich informací k úniku fenolu do kanalizace ani povrchových vod nedošlo. Havárii řeší vodoprávní úřad Děčín," řekla Jana Jandová z ČIŽP.

Únik nebezpečných látek řešili záchranáři v minulosti v České republice několikrát. V létě roku 1997 unikl nebezpečný plyn kyanurchlorid z pardubické chemičky Synthesia, přiotrávil pět zaměstnankyň Výzkumného ústavu organických syntéz v areálu firmy. O dva roky později dráždivý plyn chlór zamořil část provozu textilní firmy Toray v Prostějově poté, co pracovník v úpravně vody omylem nasypal do nádrže 350 kilogramů chloranu sodného. Následnou reakcí se uvolnilo 1200 metrů krychlových chlóru a kysličníku chlóru. Do nemocnice bylo tehdy odvezeno sedm lidí.

Témata: Chemikálie Hasiči