"Proč jsi mi ublížil?" Babišův syn v Ústí na startu kampaně konfrontoval premiéra!

Andrej Babiš mladší konfrontoval v Ústí nad Labem svého otce. (2.9.2021)

Autor: stars24.cz, ČTK

2. září 2021 18:24

Andrej Babiš mladší se dnes nečekaně objevil na zahájení předvolební kampaně ANO v Ústí nad Labem a konfrontoval tam svého otce, šéfa hnutí. Babiše staršího dlouhodobě obviňuje, že ho nechal zavléct na Krym kvůli takzvané kauze Čapí hnízdo. Babiš mladší dnes svému otci před novináři oznámil, že je psychicky v pořádku. Premiér reagoval tím, že ví, kdo jeho syna zneužívá.

Babiš junior také dnes na sociálních sítích oznámil, kdy by měl vypovídat na policii právě kvůli Čapímu hnízdu i své cestě na Krym. Babiš v minulosti uvedl, že jeho syn je psychicky nemocný.

"Právě jsem vyšel od psychologa a mám soudního znalce. Jak se cítíš, když mě vidíš?" uvedl Andrej Babiš mladší. "Proč jsi mi ublížil?" ptal se otce. "Budu se bránit," zdůraznil. "Přeji ti hodně štěstí v tvé kampani a oblbování českého národa tvojí sektou ANO. Měj se," řekl Andrej Babiš mladší, kterého doprovázel režisér Vít Klusák.

Andrej Babiš jr. si právě přišel promluvit se svým otcem. pic.twitter.com/t0llUwrVyX

— Jan Novotny (@JanNovotny) September 2, 2021

Klusák v rozhovoru pro iRozhlas řekl, že nic neplánovali, s Babišem mladším prý cestovali z návštěvy od klinického psychologa. "Když jsem ho opět vyzvedával a měli jsme se vydat na Prahu, tak jsem navrhl, že si dáme polévku. A protože jsem ve Větruši točil Ano, šéfe!, tak jsem navrhl, že zajedeme tam. Když jsme tam dojeli, tak parkoviště bylo plné policistů. A Andrej říká: Co se tady děje? Tak jsme zašli na recepci hotelu. A pan recepční nám pobaveně řekl, že je tady start kampaně hnutí ANO," popisoval Klusák. Dodal, že setkání obou byla "naprostá náhoda".

"Chci k tomu jenom říci, že jsem se o svého syna vždycky řádně staral," řekl k vystoupení svého syna premiér. "Já myslím, že všichni dobře vědí, co tady je. Co se stalo, kdo využívá mého syna proti mě. Mě to mrzí. My víme, kdo ho zneužívá, ale já o tom nechci mluvit. Mám čisté svědomí. Nepřeju žádnému rodiči, aby tohle zažil," řekl Babiš.

Týdeník Forum 24 dnes informoval na webu, že získal výpověď soudního psychiatra Karla Kaufnera, který po studiu případu Babiše mladšího a, jak napsal šéfredaktor týdeníku Pavel Šafr na twitteru, po téměř pětihodinovém setkání s ním sdělil, že v současné době nejde o psychicky nemocného člověka.

Babiš mladší poslal v lednu 2018 policii podle médií e-maily, v nichž psal, že byl unesen v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo, kvůli níž jeho otec i on sám čelili obvinění z dotačního podvodu. Později ve skrytě natočené reportáži serveru Seznam Zprávy, zveřejněné v listopadu 2018, uvedl, že ho manžel tehdejší ošetřující lékařky Petr Protopopov proti jeho vůli odvezl na Ruskem anektovaný poloostrov Krym.

Premiér to popřel, řekl tehdy, že jeho syn trpí schizofrenií. Babiš mladší letos v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že vše, co od začátku ke kauze údajného únosu řekl nebo napsal na policii, bylo "upřímné a pravdivé".

Lékařka Dita Protopopová vypracovala posudek, který měl podle médií Babišovu synovi pomoci vyhnout se trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. Stíhání Babiše mladšího a dalších členů premiérovy rodiny bylo už zastaveno. Obvinění nyní čelí jen premiér a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová), oba vinu odmítají.

Témata: Andrej Babiš Andrej Babiš ml. Hnutí ANO