Tragédie pro českou armádu: Zemřel voják zraněný při výbuchu munice v Brdech!

Armáda České republiky, ilustrační foto.

Autor: stars24.cz, ČTK

3. srpna 2021 12:35

Voják, který byl v červenci zraněn při výbuchu munice v Chráněné krajinné oblasti Brdy, dnes zemřel. Na twitteru o tom informovala armáda. Druhý zraněný byl propuštěn do domácího ošetřování. Vojáci byli zraněni při asanačních pracích na dopadové ploše Kolvín v bývalém výcvikovém prostoru, kde dělali hloubkový pyrotechnický průzkum. Případ vyšetřuje Vojenská policie.

"Praporčík V. K., příslušník 15. ženijního pluku, který utrpěl vážná zranění při asanačních pracích v Brdech, bohužel v úterý 3. srpna 2021 následkům zranění podlehl," uvedla armáda.

Výbuch nastal 20. července dopoledne. Těžce zraněni byli dva vojáci. Vojenská policie případ vyšetřuje pro podezření z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti spáchaného dosud neznámým pachatelem. Podle červencových informací jeden z vojáků utrpěl devastující poranění končetin, druhý byl popálen na horní části těla. Vrtulníkem a sanitkou je záchranáři přepravili do plzeňské fakultní nemocnice.

Bývalý vojenský prostor Brdy je od roku 2016 chráněnou krajinnou oblastí, armáda ho od roku 2012 do roku 2017 povrchově pyrotechnicky čistila. Ženisté našli na území o rozloze téměř 13.000 hektarů asi 10.000 kusů nevybuchlé munice. V roce 2019 začaly práce znovu, pyrotechnici se pustili do hloubkového průzkumu. Hlavní podnět k návratu daly Vojenské lesy a statky, které potřebovaly vyčistit asi 2400 hektarů lesa.

V CHKO Brdy jsou stále veřejnosti nepřístupná místa. Trvale nepřístupné je posádkové cvičiště Jince. Cílové dopadové plochy Jordán, Tok, bývalá pěchotní střelnice Kolvín a Padrť jsou trvale nepřístupné s průchodem po značených zpevněných komunikacích a trasách. Každý je povinen pohybovat se tam pouze po vyznačených komunikacích cyklostezek, turistických a naučných stezek. Na jinak nepřístupné území Předních a Zadních Bahen může veřejnost jen do vymezené bezpečné zóny v době konání armádní akce Bahna.

Témata: Armáda České Republiky