Lobbista Roman Janoušek nastoupil do vězení, hledala ho policie!

Roman Janoušek 2

Autor: stars24.cz, ČTK

22. července 2021 11:20 | Aktualizováno: 22. července 2021 13:15

Odsouzený lobbista Roman Janoušek nastoupil dnes podle České televize (ČT) do pankrácké věznice. Vězeňská služba podle mluvčí Vladimíry Tošnarové dostala od podnikatelova advokáta Lukáše Trojana dopis, že se dnes chystá do výkonu trestu dobrovolně dostavit. Nástup však u žádného z odsouzených nesděluje, uvedla mluvčí.

"Vězeňská služba ČR obdržela dnešního dne informaci od advokáta pana Romana Janouška, že se pan Janoušek dnes dostaví dobrovolně k výkonu trestu, k čemuž došlo," uvedla Vězeňská služba na twitteru.

Podnikatel přijel podle ČT před věznici ze své vily autem. Do budovy mu pomohl jeho řidič, Janoušek přišel o berli. České televizi řekl, že si nemyslí, že mu bude ve vězení zajištěna dostatečná zdravotnická péče.

Krajský soud v Brně vydal ve středu příkaz k lobbistově dodání do výkonu trestu. Pražská policie vyhlásila po muži pátrání, jeho právní zástupce však následně uvedl, že se Janoušek chystá nastoupit sám a že se výkonu trestu nevyhýbá.

Krajský soud v Brně na konci dubna prodloužil Janouškovi o další dva roky přerušení výkonu trestu, a to ze zdravotních důvodů. Proti usnesení podal stížnost státní zástupce, Vrchní soud v Olomouci o ní v neveřejném jednání rozhodl koncem června. Pobyt ve věznici, kam je Janoušek zařazen, podle rozhodnutí olomouckého soudu není vzhledem k tamní zdravotní péči rizikový.

Janoušek si má odpykat 4,5 roku vězení za to, že autem srazil ženu a od nehody ujel. Výkon trestu se mu ze zdravotních důvodů na jeho žádost přerušuje opakovaně, naposledy loni na jaře o rok. Za mřížemi dosud strávil zhruba rok a čtvrt.

Podle lékařských posudků Janoušek trpí nevyléčitelnou nemocí a při chůzi se musí opírat o francouzskou hůl. Po operaci mozku má podle lékařů v hlavě implantát, který by se pohybem mohl uvolnit a Janouška tak zabít.

Opilý lobbista v roce 2012 v Praze srazil autem ženu, kterou tak vážně zranil. Byl odsouzen za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky. V době přerušení trestu ho sledování nařízené pražským vrchním soudem zastihlo na plovárně, na kole nebo v galerii. Server Seznam Zprávy letos zveřejnil fotografie z přelomu let 2019 a 2020, na nichž se Janoušek bez hole pohybuje na zasněžených svazích rakouských Alp.

Témata: Roman Janoušek Policie ČR soudy