Poslanec Volný vyzval demonstranty, aby podváděli s testy!

Lubomír Volný

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

7. července 2021 20:27

Několik stovek lidí dnes na pražském Malostranském náměstí demonstrovalo kvůli protikoronavirovým opatřením. Protest trval od rána zhruba do 18:30, kdy jej organizátoři z Volného bloku rozpustili. Poslanec Lubomír Volný poté, co byl vyveden ze Sněmovny, předstoupil před demonstrující, které vyzval, aby se kvůli volbám nechali otestovat, nebo s výsledků testů případně podváděli.

Volný k demonstrantům poprvé promluvil asi ve 16:45, poté, co ho chvíli před tím z jednacího sálu vyvedla ochranná služba Sněmovny. Poslanec byl vykázán kvůli tomu, že nechtěl opustit řečniště, i když ve vyhrazených pěti minutách k projednávanému zákonu o hlasování v karanténě při říjnových volbách do dolní komory jen mlčel.

Volný tím protestoval proti tomu, že mu mělo být umožněno k tématu mluvit "pouhých pět minut", řekl později. Dodal, že mlčením "protestoval proti porušování svých ústavních práv a práv lidí, které se snaží zastupovat". Na náměstí demonstranty mimo jiné vyzval k tomu, aby v nadcházejících volbách dali svůj hlas Volnému bloku.

Poslanec před protestující lidi opět předstoupil po 18:00. Příznivce Volného bloku vyzval k tomu, aby se v případě, že podmínkou účasti ve volbách bude podstoupení testu na koronavirus, testovat mimořádně nechali nebo aby si zkusili obstarat potvrzení o prodělání testu nebo očkování proti koronaviru bez toho, aby je podstoupili.

"Nesmíme propadnout tomu pocitu, že je nejvíc potrestáme tím, že se na to vykašleme a k těm volbám nepůjdeme," řekl poslanec. Dodal, že sám se v takovém případě testovat nechá.

Témata: Lubomír Volný