Tornádo na Moravě: Jak pokračují práce a kolik lidí je bez domova?

Obcí Hrušky na jižní Moravě se prohnalo tornádo. (25.6.2021)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

7. července 2021 19:11

Ulice v jihomoravských obcích poškozených před téměř dvěma týdny tornádem už jsou prakticky uklizené od suti, pokračují demolice, ale také opravy poškozených domů, a radnice začínají jednat o opravách obecního majetku. Hlavním problémem je chybějící materiál, řekli ČTK dotázaní zástupci radnic.

V Hruškách už bylo podle místostarosty Marka Babisze (za KDU-ČSL) strženo okolo 50 budov, část strhli lidé sami, s dalšími pomáhali soukromé firmy a hasiči. "V podstatě platí, že nekomplikované demolice jsou hotové, a nyní necháváme na odbornících složitější demolice, kde zničený dům těsně sousedí s jiným, který má zůstat stát, nebo mají například společnou zeď," uvedl Babisz. Dobrovolníci o prodlouženém víkendu posbírali do pytlů trosky, které tornádo rozeselo po okolí vesnice, dnes je v Hruškách sbírali další dobrovolníci s traktorem a odváželi na skládku.

Kromě demolic ve většině obcí pokračují také opravy obytných domů. Provizorní barevné plachty na střechách postupně nahrazují nové střešní tašky nebo alespoň nové krovy a střešní latě, u části domů zedníci staví nové štíty. Místní radnice se po hektických dvou týdnech postupně propracovaly k jednání o budoucnosti obecních budov.

Asi nejvíce poškozených obecních budov má Moravská Nová Ves. "Všechny tyto budovy jsou provizorně zajištěné, zaplachtované a momentálně jednáme s firmami o zahájení oprav. Bohužel, na některých historických budovách musela střecha dolů i s krovem, v jedné je dokonce propadlý strop. Nyní se snažíme práce naplánovat tak, aby se od září ve školských budovách mohlo začít učit," uvedl starosta Moravské Nové Vsi Marek Košut (TOP 09). O opravě školy už se stavebními firmami jednají i v Hruškách, v dohledné době začne také oprava Základní školy U červených domků v Hodoníně.

V Lužicích škody na obecním majetku stále počítají, už nyní je ale jasné, že na konci července začne stavba nového zdravotního střediska, které muselo být minulý týden strženo. "Tato stavba byla už dlouho plánovaná a v podstatě připravená. V den, kdy přišlo tornádo, jsme rozhodli o vítězi tendru na jeho stavbu. Touto stavbou začneme budovat nové Lužice," řekl starosta Tomáš Klásek (za sdružení KDU-ČSL a NK).

Úředníci v Mikulčicích dnes první den pracovali v budově obecního úřadu, dosud fungovali provizorně v kulturním domě, řekla ČTK starostka Mikulčic Marta Otáhalová (za Nový směr).

Práce na poškozených domech v posledních dnech zpomalují, spíš než dobrovolníci jsou stále více zapotřebí řemeslníci. I když do skladu stavebního materiálu stále ještě proudí nové zásoby, například polystyren byl nedostatkovým zbožím už před tornádem. "Bohužel polystyren, který byl použitý jako izolace na střechách, tornádo v podstatě vysálo, jen na střechu školky je potřeba 650 čtverečních metrů, to bude opravu brzdit," řekl starosta Košut z Moravské Nové Vsi.

Teplé počasí také komplikuje práci na střechách. Záchranáři, kteří v oblasti působí, kromě úrazů běžných na stavbách denně řeší nějaký kolaps z horka, úpal nebo úžeh. "Je důležité, aby lidé pracující na přímém slunci dostatečně pili a chránili si hlavu nějakou pokrývkou," zdůraznila mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová.

Po tornádu potřebuje dlouhodobější ubytování 24 rodin, bourat se bude 185 domů

Z obcí na Hodonínsku a Břeclavsku, kterými téměř před dvěma týdny prošla bouře s tornádem, bude dlouhodobější ubytování potřebovat 24 rodin. Ke zbourání je v oblasti určeno 185 domů s narušenou statikou. Některé budovy lidé strhli sami, o desítky demolic se starají hasiči. Pojišťovny mají nahlášeno z bouřek v předminulém týdnu škody za více než 3,8 miliardy korun. Vláda upravila podmínky státní podpory pro lidi zasažené tornádem tak, aby se dotace nesnižovala o dary z veřejných sbírek a celou náhradu od pojišťoven.

Jihomoravský kraj o 24 rodinách, které potřebují dlouhodobější ubytování, získal informace od humanitárních organizací. Jde o šest rodin v obci Hrušky, osm v Lužicích, pět v Mikulčicích a pět v Moravské Nové Vsi. "Máme k tomu připravenou řadu nabídek na nějaké mobilní ubytování, dočasné ubytování, které budeme předávat těm obcím," řekl dnes po jednání krizového štábu hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Hasiči mají v tornádem postižených obcích 41 požadavků na demolice domů, dokončit by je mohli během příštího týdne. Dosud řídili bourání 20 budov. "Likvidační práce se chýlí ke konci, komunikujeme se starosty obcí, budeme postupně předávat místa zásahu jednotlivým starostům," uvedl velitel zásahu hasičů Michal Hlavička. Do budoucna bude podle něj nutné se zaměřit na odvoz suti z dočasných skládek.

Policie dneškem uvolnila vjezd do obcí postižených tornádem. Mohou tam vjet i dobrovolníci, kteří dosud své vozy museli nechávat mimo obce. Výjimkou je Moravská Nová Ves, vjezd tam policie stále reguluje.

Pojišťovny evidují z bouřek v předminulém týdnu 26.900 škod za 3,841 miliardy korun. Celkem odhadují 36.000 škod za 5,1 miliardy Kč, oznámila Česká asociace pojišťoven. Klientům zatím pojišťovny vyplatily 436 milionů korun.

Vedle náhrad od pojišťoven mohou lidé požádat o peníze z programu Živel, který vznikl na pomoc lidem na jižní Moravě a Lounsku, kudy 24. června také prošla silná bouře. Zasažené domácnosti mohou získat na bydlení dotaci až dva miliony korun a další tři miliony ze zvýhodněného úvěru. V minulých dnech úředníci Státního fondu podpory investic pomáhali lidem v zasažených obcích s vyplněním formulářů. K úterku podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) přijali více než 600 žádostí na obnovu bydlení či na zálohu na demolice.

Vláda dnes po kritice od zástupců opozičních stran i některých žadatelů o dotaci z podmínek podpory odstranila větu, podle níž se dotace měla snižovat o příjem z veřejných sbírek a celé pojistné plnění. Podpora se podle Dostálové o dary z veřejných sbírek snižovat nebude, do celkových nákladů na obnovu bydlení se bude počítat místo celého pojistného plnění jen 70 procent. Úpravu doznala také možnost převodů vlastnického práva na byt či dům, nově je budou moci mezi sebou převádět například rodinní příslušníci.

Hodonínskem a Břeclavskem prošlo 24. června podle meteorologů tornádo druhé nejsilnější kategorie s rychlostí větru až přes 300 kilometrů v hodině. Způsobilo smrt šesti lidí, poničilo asi 1200 domů. Organizace Člověk v tísni odhaduje, že bouře v oblasti silně zasáhla asi 1600 domácností.

Témata: Tornádo na Moravě (24.6.2021)