Noční bouřky lámaly stromy! Počasí zaměstnává hasiče, problémy v dopravě a s elektřinou!

Bouřka, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

30. června 2021 8:39

Kvůli následkům noční bouřky nejezdí na řadě míst vlaky. Důvodem je poničené trakční vedení nebo popadané stromy na trati. Hasiči také odstraňovali popadané stromy a potýkají se s případy zničených střech.

Po večerní bouřce stál kvůli popadaným stromům mezi 128. a 129. kilometrem více než dvě hodiny provoz na D1 v obou směrech. Plně obnoven byl krátce po půlnoci. Vyplývá to z informací Národního dopravního informačního centra. Odstraňování popadaných stromů zaměstnává hasiče i na jiných vozovkách v kraji.

Provoz na dálnici se zastavil mezi exity 134 Měřín na Žďársku a 119 Velký Beranov na Jihlavsku v úterý kolem 22:00. Hasiči odstraňovali popadané stromy i na dalších komunikacích. Od půlnoci evidují kolem sedmi desítek výjezdů kvůli počasí, nejčastěji podle údajů na webu odstraňují popadané stromy.

Na Vysočině v bouřkách padaly stromy, hasiči měli přes 200 výjezdů

Hasiči na Vysočině měli od úterního večera kvůli počasí přes 200 výjezdů, hlavně kvůli odstraňování popadaných stromů. Bouřky omezily i železniční dopravu, vlaky kvůli poruše vedení nejezdí na několika úsecích na Jihlavsku a Havlíčkobrodsku. Popadané stromy v noci zastavily i provoz na dálnici D1. Vyplývá to z informací na webu hasičů, Českých drah a z vyjádření mluvčí policie Dany Čírtkové.

Hasiči nejčastěji zasahovali na Žďársku, do dnešní 6:00 tam museli vyjíždět k více než 60 událostem, nejméně zásahů evidují na Třebíčsku. Na Žďársku museli vedle odklízení stromů zasahovat také na zajištění spadlého elektrického vedení v Novém Městě na Moravě. V Jihlavě zase zachraňovali uvolněnou střechu nad ubytovnou ve Znojemské ulici.

Na dálnici D1 omezovaly spadlé stromy provoz na několika místech okolo 119. a 129. kilometru. Neprůjezdný byl kvůli nim i výjezd na 112. kilometru. Krátce po půlnoci byla dálnice zcela průjezdná.

Kvůli poruše na zabezpečovacím zařízení nebo poruše trakčního vedení nejezdí vlaky mezi stanicemi Pohled a Přibyslav, mezi Havlíčkovým Brodem a Kostelcem u Jihlavy a z Kostelce do Telče. Podle Správy železnic jsou důvodem také popadané stromy.

Bouřky na Vysočině, před kterými varovali meteorologové, doprovázel silný vítr a někde i větší déšť, u Žďáru nad Sázavou v nich napršelo přes 41 litrů na čtvereční metr. Dnes bude podle meteorologů v kraji znovu oblačno s nejvyššími teplotami do 24 stupňů Celsia a s možností občasných přeháněk a hlavně večer i bouřek.

Hasiči po bouřkách ve Zlínském kraji odstraňovali popadané stromy a čerpali vodu

Hasiči po nočních bouřkách ve Zlínském kraji odstraňovali popadané stromy na silnice a železnici, zaměstnalo je také čerpání vody. Na likvidaci následků bouřky se podílely profesionální i dobrovolné jednotky. Nikdo není zraněný, uvedl dnes ráno v tiskové zprávě mluvčí krajských hasičů Roman Žemlička.

V souvislosti s nočním počasím zaznamenali hasiči v regionu zhruba 20 výjezdů, přičemž k odstranění větví a stromů blokujících silnice a železniční tratě vyjížděli osmnáctkrát. "Výjezd k čerpání vody byl ve dvou případech. Jeden výjezd, původně hlášený jako zatékání vody střechou, byl označen jako planý poplach, protože se jednalo o spor nájemce a vlastníka domu," uvedl mluvčí.

První hlášení o odstranění stromů přes komunikaci mezi Lhotou u Zlína a Malenovicemi, které jsou místní částí Zlína, přijali hasiči podle Žemličky v úterý nedlouho před 23:00. Naopak poslední hlášení související s bouřkami, a to týkající se čerpání vody ze sklepů v Zubří na Vsetínsku, přijali hasiči dnes krátce před 05:00. Nejvíce výjezdů měli v kraji na Vsetínsku, nejméně na Uherskohradišťsku.

Kvůli noční bouřce nejezdí na jihu Čech na řadě míst vlaky

Kvůli následkům noční bouřky nejezdí na jihu Čech na řadě míst vlaky. Důvodem je poničené trakční vedení nebo popadané stromy na trati. Hasiči kvůli bouřce měli od středečního večera v kraji více než stovku událostí, které souvisely právě s bouřkou. Ve zprávě o tom informovala jejich mluvčí Vendula Matějů.

Největší nápor práce měli hasiči od středečních 20:00 do 21:00, kdy museli řešit šest desítek zásahů. "Od 23:00 do dnešních 4:30 vyjeli k dalším 40 událostem. Vždy se jednalo odstraňování popadaných stromů," uvedla Matějů.

Právě popadané stromy způsobily omezení železniční dopravy na trati Blatná - Nepomuk, Rybní - Lipno nad Vltavou nebo Písek - Zdice. Vítr pak poničil trakční vedení na úseku mezi Zliví a Číčenicemi, Českými Budějovicemi a Horním Dvořištěm nebo Veselím nad Lužnicí a Jindřichovým Hradcem. Provozovatel linek se snaží zajistit dopravu pomocí autobusů. Výluky na tratích by měly podle odhadů během dneška skončit.

Bouřka v Královéhradeckém kraji lámala stromy, hasiči měli přes 130 výjezdů

Bouřka se silným větrem v noci na dnešek v Královéhradeckém kraji lámala stromy. Hasiči měli v kraji od úterních 22:00 do dnešního rána 132 výjezdů. Především odstraňovali stromy popadané na silnice nebo do elektrického vedení. Při bouřkách nebyl nikdo zraněn. Nejvíce hasiči zasahovali na Rychnovsku, Hradecku a Náchodsku, řekla dnes ČTK mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.

Kvůli výpadku elektrického proudu hasiči vezli do Nového Města nad Metují elektrocentrálu pro pacienta napojeného na plicní ventilaci. "Centrála bude na místě až do doby, než bude dodávka elektrického proudu spolehlivě obnovena," řekla mluvčí. Ve Smiřicích na Hradecku hasiči doplňovali vodu na chlazení agregátu v drůbežárně.

V Týništi nad Orlicí v části Petrovičky na Rychnovsku řidič osobního auta narazil do spadlého stromu. Náraz se naštěstí stal v malé rychlosti, při nehodě nebyl nikdo zraněn. V Hradci Králové v Kampelíkově ulici spadl strom na zaparkovaná auta. Elektrické vedení spadlé stromy strhly u Nového Bydžova a v okolí Hradce Králové.

Na nejvíce zasaženém Rychnovsku hasiči odstraňovali popadané stromy ze silnic například v katastrech Kostelce nad Orlicí, Týniště nad Orlicí, Vamberku, Častolovic, Doudleb nad Orlicí, Dobrušky, Javornice, Lupenice, Borohrádku, Borovnice, Žďáru nad Orlicí. V Solnici hasiči zajistila konstrukci party stanu, který uletěl v Komenského ulici ze hřiště. U Častolovic a Týniště nad Orlicí hasiči odstraňovali stromy z železničních tratí.

Středočeští hasiči měli tři stovky výjezdů, v Načeradci zapálil blesk stodolu

Středočeští hasiči zasahovali kvůli bouřkám a dešti od úterních 18:00 do dnešních 5:30 u 283 událostí. V Načeradci na Benešovsku zapálil blesk stodolu, vznikla škoda 1,5 milionu korun. Všechny události se obešly bez zranění. Nejpostiženější bylo Příbramsko, řekl ČTK mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel.

Mezi úterní 21:00 a 22:00 byla každých 37 sekund nahlášena hasičům na tísňovou linku nová událost. Nejčastěji šlo o popadané stromy. "Nárůst po půlnoci už nebyla zdaleka tak dramatický jako po 21:00," řekl Gabriel. Dnes ráno hasiči zasahají u 18 případů, většinou jde opět o popadané stromy.

V Řísnici, která je součástí Načeradce, zapálil blesk stodolu. Hasičům se podařilo uchránit rodinný dům za tři miliony korun, zachránili zhruba 30 kuřat.S požárem bojovalo šest jednotek hasičů.

Bouřky a silný vítr způsobily problémy také na železnici. Vlaky dnes ráno nejezdí například na trati Písek - Zdice. Mezi stanicemi Strančice - Říčany jezdí vlaky po jedné koleji kvůli poruše trakčního vedení.

Hasiči v Plzeňském kraji měli po bouři od úterního večera 300 zásahů

Hasiči v Plzeňském kraji měli po úterní večerní bouři dosud 308 zásahů technické pomoci. ČTK to zjistila z webu zaznamenávajícího ukončené zásahy hasičů. V kraji jsou stále místa bez dodávky elektrické energie. Energetici evidují 18 poruch na ve vedení vysokého napětí a další poruchy na nízkém napětí, řekla ČTK mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

Vydatné srážky se projevily na hladinách řek - Úslava v Prádle na jižním Plzeňsku dosáhla dnes ráno druhého stupně povodňové aktivity, v Plzni - Koterově je na prvním stupni.

Bez dodávek elektřiny je v kraji stále zhruba 8500 domácností, od úterního večera energetici už většinu poruch opravili. V noci bylo v kraji bez proudu až 30.000 odběrných míst. Čety jsou stále v terénu a pracují na odstraňování závad, většinu zbývajících poruch by chtěli odstranit dopoledne, řekla Holingerová.

Bouře zasála také železnici.. Stromy popadaly na vedení, do kolejiště se dostala voda a bahno a podobně. V kraji by měly být už všechny překážky odstraněné, řekla ČTK Kateřina Šubová ze Správy železnic.

Hasiči do terénu vyjeli poprvé po 19:15 nejdříve na Domažlicku, vzápětí se přidaly zásahy na Klatovsku, Tachovsku a později i ve zbytku kraje. Do půlnoci hasiči absolvovali 267 technických zásahů, od půlnoci jich mají dalších 41. Ve 189 případech odstraňovali popadané stromy, v 63 případech čerpali vodu, hasili také čtyři požáry v trafostanicích či rozvodnách.

Podle webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pršelo za úterý v Plzeňském kraji nejvíce na Šumavě. Například v Hojsově Stráži to bylo téměř 64 milimetrů. Železná Ruda a Čachrov hlásí 40 milimetrů, v Plzni spadlo přes 37 milimetrů vody. Vydatné deště zaznamenaly také například Rokycany, kde v úterý napršelo 55,9 milimetru vody, přičemž přes 32 milimetrů spadlo večer za jednu hodinu.

Hasiči na jihu Moravy evidují kvůli bouřce 125 výjezdů, popadaly stromy

Hasiči v Jihomoravském kraji v souvislosti s noční bouřkou a silným větrem zasahovali u 125 událostí. Šlo především o popadané stromy. Nejčastěji jezdili do okresu Blansko. V obcích zasažených tornádem hasiči nezasahovali, budou ale zjišťovat, zda není třeba vyměnit plachty na některých střechách, které poničilo čtvrteční tornádo. ČTK to řekl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Zhruba do dnešních 5:00 vyjížděli hasiči kvůli bouřce ke 101 případům, poté se situace začala uklidňovat. "Přes 60 událostí bylo na Blanensku, 16 na Brněnsku, 14 na Vyškovsku. Na Břeclavsku jich evidujeme osm, na Hodonínsku tři," uvedl mluvčí. Bouře šla vesměs mimo tornádem zasažené oblasti, přesto budou dopoledne hasiči kontrolovat, zda vítr nepoškodil plachty na poškozených střechách.

Nejvíce zásahů si vyžádaly popadané stromy a větve, těchto událostí bylo kolem stovky. Mluvčí uvedl, že v Dolních Věstonicích na Břeclavsku vítr poškodil i několika střechám krytinu.

Kvůli bouřce a větru někde nefunguje elektřina, energetici na Vysočině a v Jihomoravském kraji evidují přibližně 48.000 domácností bez dodávek elektrické energie. Poruchy se týkají oblastí kolem Třebíče, Jihlavy, Bystřice a Žďáru. V Jihomoravském kraji pak okresu Blansko.

Témata: Bouřky Počasí