Moravská apokalypsa má pět obětí! Lidem zbyly oči pro pláč!

Na Břeclavsku a Hodonínsku řádilo tornádo. (24.6.2021)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

25. června 2021 7:35 | Aktualizováno: 25. června 2021 18:51

Pět lidí dosud zemřelo kvůli prudké bouři s kroupami a tornádem, která v noci na dnešek zasáhla jižní Moravu, zejména Břeclavsko a Hodonínsko. V nemocnicích ošetřili zatím přes 150 zraněných. Bouře ničila domy, auta i zeleň, poškodila také vinice. Rychlost větru v tornádu přesáhla 200 kilometrů v hodině. Statici s policisty zjišťují stav poškozených budov.

Problémy jsou v dopravě i dodávkách elektřiny, bez proudu byly desetitisíce odběratelů. Škody podle vyjádření policie, Jihomoravského kraje a postižených firem půjdou do stovek milionů korun. Stamilionovou pomoc chystají ministerstva a další státní instituce, formou videokonference jednala vláda. Desítky milionů korun lidé poslali na sbírková konta.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který se zúčastnil zasedání krajského krizového štábu, uvedl pro Český rozhlas Radiožurnál, že zasaženo bylo více než 1000 domů. Zničené jsou stovky domů, řekl ČTK policejní mluvčí Pavel Šváb. Premiér Andrej Babiš (ANO) na summitu Evropské unie požádal o pomoc z unijního fondu solidarity, který země využívají v případech živelních pohrom. Z Bruselu dnes premiér přiletěl do postižené oblasti.

Potvrzeno je pět obětí, řekl policejní mluvčí Šváb. Záchranáři ohlásili tři úmrtí, další byla například v nemocnici. Hodonínská nemocnice hlásí po bouřce 83 lidí, kteří vyžadovali první pomoc či péči formou hospitalizace. Pětačtyřicet lidi bylo hospitalizováno, z toho tři děti, jejich zranění jsou méně závažná. V Nemocnici v Břeclavi ošetřili po bouřce kolem 70 lidí, hospitalizovali 14 z nich, čtyři na jednotce intenzivní péče.

Desítky zraněných záchranáři podle jejich mluvčí Michaely Bothové ošetřili na místě bez převozu do nemocnice. Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) po jednání krizového štábu oznámil, že hasiči prohledávající trosky nepředpokládají, že by našli další mrtvé či zraněné.

Nejpostiženější jsou obce Týnec, Moravská Nová Ves, Mikulčice, Lužice, Hodonín, Hrušky a Břeclav, také ve Valticích jsou škody prakticky na všech domech i památkách včetně zámku zapsaného na seznamu kulturního dědictví UNESCO. V Hruškách tornádo zničilo třetinu obce. Z některých domů zbyly jen obvodové zdi bez oken a střech, bude je zřejmě nutné zbourat. Místní se do obce vracejí po kontrole statika. Obyvatelé Lužic, kudy se tornádo také prohnalo, přirovnávají jeho příchod ke zvuku blížícího se vlaku nebo dunění tanků.

Tornádem způsobené škody podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) odpovídají síle F3, kdy se rychlost větru pohybuje kolem 219 kilometrů v hodině a výše. Ústav však nevyloučil ani vyšší stupeň. Při F4 je rychlost kolem 267 kilometrů za hodinu. Tornádo přesahující sílu F3 v Česku zatím zaznamenáno nebylo, uvedl ústav. Petr Zacharov z Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR řekl ČTK, že předpovědět tornádo je velmi složité a v podmínkách ČR to není možné.

Bez dodávky elektrického proudu bylo ráno v Česku po čtvrteční bouřce přes 75.000 odběrných míst. Z toho přes 40.000 míst v okolí Hodonína, Břeclavi a Vyškova. Před polednem se podle distribučních společností celorepublikový počet snížil na 30.500 odběratelů bez proudu, z toho 18.700 na jižní Moravě. Kvůli přerušeným dodávkám elektřiny jsou na jižní Moravě mimo provoz desítky vysílačů mobilního signálu, několik základnových stanic tornádo zničilo. Bez dodávek zemního plynu je na jižní Moravě zhruba 2500 odběratelů, uvedla distribuční firma GasNet.

Škody na vedení vysokého napětí komplikují provoz na dálničním křížení D1 a D46 u Vyškova. Dopravu na 50. kilometru dálnice D2 na Břeclavsku uzavřené kvůli spadlým drátům elektrického vedení se už podařilo obnovit.

Na železnici v Česku bouřka a její následky zastavily nebo omezily provoz na dvacítce tratí, zejména právě na jižní Moravě. Na Břeclavsku počasí zastavilo dopravu na železničním koridoru, poničené je trakční vedení i zabezpečovací zařízení, škoda je kolem 100 milionů korun. Silnice u Hodonína, Lužic a dalších míst postižených bouří ráno ucpaly kolony, příjezdy k zasaženým oblastem se zničenými domy hlídají policisté.

V zasažené oblasti pomáhají stovky hasičů a policistů i z jiných regionů, přijeli také záchranáři z Rakouska. Armáda sem vyslala ženisty s 15 kusy vyprošťovací a záchranné techniky a také 150 vojáků z útvaru v Bučovicích. Další těžkou techniku a vojáky přesunuje z Bechyně do Olomouce. Prezident Miloš Zeman pošle na pomoc s odstraňováním škod příslušníky Hradní stráže, oznámil jeho mluvčí.

Škody se sčítají, pojišťovny počítají s okamžitými výplatami záloh. Při pomoci klientům u katastrofických škod nastupují pravidla zrychlené likvidace, uvedla Česká asociace pojišťoven. Generali Česká pojišťovna odhaduje škody způsobené tornádem u jejích klientů na stovky milionů korun. Škody ve stovkách milionů korun předpokládá na svém majetku Jihomoravský kraj, podobnou výši škod očekává společnost MND na svém technologickém parku v Lužicích. ČEZ hlásí významné škody na fotovoltaické elektrárně Pánov u Hodonína. Škody na výrobním areálu v Lužicích sčítá firma Groz-Beckert Czech, závod se zhruba 450 zaměstnanci je mimo provoz.

Ministerstvo pro místní rozvoj uvolní na pomoc zasaženým obcím 420 milionů korun. Stát zároveň nabídne lidem na obnovu zničeného bydlení až pět milionů korun, z toho dva miliony jako dotaci a tři miliony jako zvýhodněný úvěr na 30 let. Postižení podnikatelé budou moci požádat o snížení záloh daní. Státní pozemkový úřad na pomoc uvolnil 100 milionů korun, Lesy ČR dají majitelům zničených domů 50 metrů krychlových dříví na nové krovy, nebo finanční dar 100.000 Kč.

Vláda schválila využití pohonných hmot ze Správy státních hmotných rezerv (SSHR) pro záchranné složky zasahující na jižní Moravě, řekl ČTK předseda SSHR Pavel Švagr. Obcím postiženým tornádem je připravená pomoct většina krajů, uvedl šéf Asociace krajů Martin Kuba (ODS). Svaz měst a obcí ČR uvolní z rezervy pětimilionovou částku. Brněnský biskup Vojtěch Cikrle vyhlásil na neděli mimořádnou kostelní sbírku.

Peníze přibývají na konta sbírek na pomoc zasaženým obcím. Třeba ve sbírce Nadace Via bylo po poledni kolem 48 milionů korun, sbírku vyhlásila například i Diecézní charita Brno, Člověk v tísni nebo dárcovská platforma znesnáze21. Lidé, vysoké školy i firmy nabízejí také materiální pomoc - nářadí, oblečení nebo plachty na provizorní zakrytí poškozených střech.

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) zrušilo svůj sobotní republikový sněm, kde mělo vybírat nové vedení, a s Piráty přerušilo kampaň do říjnových sněmovních voleb. Stejný krok oznámila koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09). Politické hnutí Přísaha bývalého policisty Roberta Šlachty zrušilo veřejný ustavující sněm, který se měl konat v sobotu v Ostravě.

Silné bouřky zasáhly část území Česka už v noci na pondělí, úterý a čtvrtek. V noci na dnešek zaměstnaly hasiče také jinde než na jižní Moravě. U spadlých stromů, poškozených střech a zatopených sklepů zasahovali třeba ve Zlínském kraji na 300 místech, ve Středočeském kraji na čtyřicítce míst. Noční bouře značně poničila také obec Stebno u Kryr u Podbořan v lounském okrese, škody jsou podle místního starosty v desítkách milionů korun. Meteorologové nevylučují, že také toto místo zasáhlo tornádo, uvedl.

Témata: Tornádo na Moravě (24.6.2021) Jihomoravský kraj