Počasí: Silné bouřky na Moravě a Vysočině. Domácnosti bez proudu, v akci hasiči!

Silné bouřky zasáhly jižní Moravu. (21.6.2021)

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

22. června 2021 8:18

Kvůli silným bouřkám eviduje k dnešnímu ránu distribuční firma eg.d ze skupiny E.ON 25 poruch na vedení vysokého napětí a přibližně 9000 domácností s omezením dodávek elektrické energie. Nejvíce jich je na jižní Moravě. ČTK o tom informoval mluvčí firmy Roman Šperňák.

"Nové poruchy postupně vymezujeme, dohledáváme a pracujeme na jejich odstranění. V Jihomoravském kraji je omezeno zhruba 4800 odběratelů. Složitá situace zůstává na Hodonínsku, kde bouřky způsobily výpadky už v pondělí večer," uvedl Šperňák.

Na Vysočině firma eviduje pět poruch na vedení vysokého napětí a omezeno je zhruba 600 domácností na Jihlavsku. Ve Zlínském kraji zaznamenala jednu poruchu na vedení vysokého napětí a zhruba 1600 domácností bez dodávek elektrické energie. V Jihočeském kraji je aktuálně šest poruch na vedení vysokého napětí a zhruba 2000 odběratelů bez dodávek elektrické energie kolem Vyššího Brodu, Olšiny a Chyšek.

Jihomoravští hasiči v noci zasahovali téměř u 30 událostí

Silný déšť a bouřky na jižní Moravě přes noc částečně ustaly a hasiči řešili především následky odpoledních bouřek. Do pondělních 21:00 zasahovali u 242 událostí, přes noc se číslo navýšilo na 270. Další události hasiči evidují až dnes k ránu, řekl ČTK jejich mluvčí Jaroslav Mikoška. Omezenou dodávku elektrické energie má v kraji stále 4800 lidí.

"V noci již další události téměř nepřibývaly a jednotky řešily následky odpoledních bouřek. Celkem zasahovaly přibližně u 270 událostí. V Dolních Bojanovicích na Hodonínsku, kde jsme čerpali vodu ze zatopených sklepů, garáží a domů, byla naše činnost ukončena kolem 3:00 ráno. Za dnešní ráno evidujeme kolem 20 událostí, přibývat začaly až po 6:00, zatím spíše na východ od Brna," sdělil Mikoška.

Omezenou dodávku elektrické energie eviduje k dnešnímu ránu distribuční firma eg.d ze skupiny E.ON u 4800 jihomoravských odběratelů. "Složitá situace zůstává na Hodonínsku, kde bouřky způsobily výpadky už v pondělí večer," uvedl mluvčí společnosti Roman Šperňák. V pondělí večer bylo kvůli výpadkům bez elektřiny 5500 lidí.

Hasiči na Vysočině odstraňují následky bouřek

Kvůli bouřkám a větru, který je doprovázel, měli hasiči na Vysočině od pondělního odpoledne přes 70 zásahů. Nejčastěji odstraňovali stromy a větve ze silnic, odčerpávali vodu ze silnic a pročišťovali zanesenou kanalizaci, uvedla mluvčí hasičů Petra Musilová. V souvislosti s počasím je na Vysočině bez dodávek elektřiny asi 600 domácností v okolí Jihlavy.

Podle mluvčího společnosti EG.D Romana Šperňáka je nyní v kraji pět poruch na vedení vysokého napětí. Poruchy museli energetici odstraňovat i v pondělí večer, v jeden okamžik bylo bez dodávek až 7000 odběrných míst.

Hasiči dnes po ránu odstraňují popadané stromy například v Golčově Jeníkově nebo v Osové na Žďársku. Do Mladoňovic na Třebíčsku vyjeli po 6:00 kvůli odčerpání vody ze sklepa. Podle Musilové ale měli hasiči nejvíc práce v pondělí mezi 17:00 a 20:00, kdy řešili před 40 událostí. "Všechny události, u kterých jsme v souvislosti s počasím zasahovali, se obešly bez zranění osob," uvedla Musilová.

Podle meteorologů bude dnes na Vysočině oblačno až zataženo, přeháňky budou doznívat na severu a východě kraje. Nejvyšší odpolední teploty budou 24 až 27 stupňů Celsia.

Témata: Bouřky Jihomoravský kraj Vysočina (kraj) Počasí