Česko má malér! Brusel pozastavil dotační program se 114 miliardami korun

Evropská Unie

Autor: ČTK, stars24.cz

10. dubna 2018 8:57

Tisíce českých podnikatelů čekají potíže. Evropská komise totiž pozastavila Česku operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, který spadá pod ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Důvodem je výsledek auditu, který v programu odhalil 14procentní chybovost.

Ve zmíněném programu je 114 miliard korun. "Pozastavení programu odhadujeme v řádu měsíců," řekla Lidovým novinám mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová. Ministerstvo pro firmy, kterých se problém týká, zajistilo e-mailové a telefonické horké linky. Ministr Tomáš Hüner (za ANO) zadal mimořádné kontroly a nevyloučil, že úřad podá trestní oznámení. Financování už schválených projektů zatím uhradí MPO z českých peněz.

Audit ministerstva financí odhalil chyby na konci loňského roku. Podle něj byl problém především v nastavení pravidel pro podpořené projekty, které si dokážou samy vydělat. Tito podnikatelé měli předpokládaný čistý zisk odečíst od požadovaných peněz, což se ale v mnoha případech nestalo.

"Obecně lze říci, že chyba byla v komunikaci a organizaci práce. Rychlost a schopnost čerpat byly upřednostněny před řešením potenciálních potíží. Pokud někdo upozorňoval na možný problém, který sníží čerpání, byl označen za toho, kdo škodí systému," uvedla Filipová. Viníka lze ale podle ní hledat až poté, co soud rozhodne, že vznikla škoda.

Problém vznikl za bývalého vedení MPO, kdy byl náměstkem odpovědným za evropské fondy Tomáš Novotný, kterého přivedl někdejší ministr Jan Mládek (ČSSD). Vinu odmítá. "Měli jsme rok předtím kontrolu Evropské komise, a ta dopadla pod dvě procenta chybovosti. Tlak na rychlost patří k práci, ale problémy se určitě nepřehlížely," řekl Novotný.

Témata: dotace EU