Náplavka: Praha přikročila k uzavření oblíbeného místa! Proč?

Pražská náplavka během povodní v roce 2013.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

15. května 2021 8:38

Náplavka patří zvlášť o víkendech k oblíbeným místům, kam vyrážejí Pražané například na farmářské trhy nebo za odpočinkem. Tentokrát mají lidé smůlu. Magistrát nechal bezprostřední břehy Vltavy uzavřít. Proč?

Až do dnešní 12. hodiny je totiž v platnosti výstraha ČHMÚ před povodněmi. "Dolní tok Berounky bude kulminovat nad úrovní 1. SPA. Na Vltavě v profilu Praha-Chuchle očekáváme mírné překročení 1. SPA," uvádí meteorologové. 

Již v pátek proto primátor Zdeněk Hřib (Piráti) ohlásil preventivní protipovodňová opatření. Konkrétně došlo k uzavření pražských náplavek a uzavření vrat na Čertovce.

Vodní toky totiž nesou řadu splavených věcí a kvůli tomu je například zastavena plavba přes plavební komoru Modřany, která je ucpaná. Jsme v kontaktu jak s Povodím Vltavy, tak s městskými částmi, kterých se tato situace týká. Hladinu a průtok řeky budeme dál bedlivě monitorovat.

— Zdeněk Hřib (@ZdenekHrib) May 14, 2021

"Vodní toky totiž nesou řadu splavených věcí a kvůli tomu je například zastavena plavba přes plavební komoru Modřany, která je ucpaná. Jsme v kontaktu jak s Povodím Vltavy, tak s městskými částmi, kterých se tato situace týká," uvedl na twitteru.

Podle primátora Hřiba je město také v kontaktu s organizátory víkendových Svatojánských slavnosti Navalis.

Témata: Praha Povodně ČR 06/2013