Kdy se otevřou obchody? Datum se může ještě změnit!

Obchody

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

24. dubna 2021 9:35 | Aktualizováno: 25. dubna 2021 22:02

Od pondělí 26. dubna se zcela otevřou mateřské školy v Královéhradeckém, Karlovarském a Plzeňském kraji, děti nebudou potřebovat roušky ani testy. Od 3. května by se pak v celé ČR mohl za přísných hygienických pravidel otevřít zbytek obchodů, trhů a vybrané služby.

Od 3. května by vedle obchodů a trhů mohly začít fungovat vybrané služby spojené s péčí o tělo, péčí o zvířata nebo lázeňskou zdravotní péčí. Vláda jejich provoz umožní bez ohledu na počet nakažených. Podmínkou však bude, prokázat se u vstupu antigenním nebo PCR testem, výjimku budou mít očkovaní nebo ti, kteří v posledních 90 dnech covid prodělali.

Do tří týdnů by podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) měla být dostupná elektronická verze potvrzení o negativním testu, prodělané nákaze či očkování. V krajích, ve kterých nebude počet nově nakažených vyšší než 100 lidí na 100.000 obyvatel, by se od 3. května mohla otevřít také muzea, galerie a památky. Nebudou se ale moci konat skupinové prohlídky.

Vláda bude vždy v pondělí upřesňovat konkrétní pravidla pro rozvolňování na příští týden, podle Arenbergera to ale neznamená, že se každý týden bude nutně uvolňovat. Ze šesti balíčků rozvolnění začal první platit již minulý týden, kdy mohly znovu začít fungovat obchody s dětským oblečením a obuví, papírnictví, služby jako zámečnictví či čistírny. Druhý balíček se týká právě rozvolnění 3. května.

Ve třetí fázi by se mohly otevřít další služby, na svatbách a pohřbech by mohlo být 30 účastníků. Ve čtvrtém balíčku by mohly začít fungovat zahrádky restaurací, hotely a penziony na 25 procent kapacity. Za přísných podmínek by lidé znovu mohli i do vnitřních sportovišť. Diváci by se na sportovní utkání mohli vrátit v době, kdy bude za týden méně než 75 případů covidu na 100.000 obyvatel.

Témata: Obchody