Praha zkolabovala! Tisíce auto stojí kvůli rekonstrukci jedné ulice!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

3. dubna 2018 9:49

Od úterý 3. dubna se řidiči na jižním okraji Prahy mohou těšit na uzavírky ještě dříve, než se dostanou do centra. Ani autobusy, ani auta neprojedou Písnicí po ulici Libušská - začíná tak kompletní rekonstrukce komunikace, která bude trvat do konce tohoto roku. Očekávat lze zhoustnutí provozu na už tak přetížené Vídeňské ulici.

Ulice Libušská je důležitou komunikací pro všechny, kteří bydlí na jižním okraji Prahy v obcích a dostávají se přes ní do centra metropole. Kolony se každým ránem, kdy je doprava nejhustší, tvoří zde, ale také o kousek dál, kde se z obcí za Prahou dostávají obyvatelé přes Jesenici do Prahy ulicí Vídeňská. 

Uzavřením jednoho z hlavních proudů lze očekávat, že Vídeňská ulice bude od 3. dubna v ranních hodinách ještě rušnější, než byla doposud. Komunikace bude muset pojmout část aut i autobusů, které mají kvůli plánované rekonstrukci změněné jízdní řády a jejich cesta do Prahy povede přes Vestec (týká se to autobusových linek 331 a 333). O všech změnách poctivě informují městské části, kterých se tato rekonstrukce týká nejvíce. 

Podle starosty městské části Praha - Libuš Jiřího Koubka bude mít rekonstrukce dvě etapy s tím, že výjezd z Písnice na Dolní Břežany bude uzavřen po její většinu, tedy do konce letošního roku. "Jedná se o páteřní komunikaci, která je ve velmi špatném technickém stavu. Rekonstrukce je také velmi náročná z hlediska hledání objízdných tras. Bohužel chybí obchvat, který by po dobu rekonstrukce mohl být plnohodnotně využíván Středočechy a částečně i obyvateli Písnice,“ uvádí na webu Technické správy komunikací hlavního města Prahy Koubek. Prosí proto své občany o trpělivost a varuje před možnými komplikacemi.

Uzavřený nájezd na Pražský okruh mezi Písnicí a obcí Dolní Břežany je dodnes uzavřený. Kvůli obavám z nadměrné dopravy v Písnici jsou na něm stále zátarasy. A dokud nebude existovat obchvat Písnice, tak se ani neotevře. Podle starosty Jiřího Koubka se ale jedná o jeho částečném zprovoznění v době rekonstrukce.

TSK varuje řidiče, aby si dobře naplánovali cestu

Rozsáhlá rekonstrukce, která změní tuto masově využívanou komunikaci k nepoznání, bude stát přibližně 118 milionů korun. I pražská správa komunikací (TSK) řidiče informovala, aby dobře zvolili svou cestu a nepodceňovali situaci.

Generální ředitel TSK Petr Smolka apeluje na toto téma i na webu technické správy: "Chceme ještě jednou apelovat především na řidiče, kteří Písnicí každodenně projíždí ze Středočeského kraje, aby si předem naplánovali svoji cestu včetně trasy a neřešili situaci až v místě omezení, kde v první dny očekáváme dopravní komplikace."

V současné době má TSK napilno i v samém centru Prahy, kde opravuje Husitskou ulici. V okolí Žižkova způsobila oprava této komunikace dopravní kolaps. I přesto se primátorka Hlavního města Prahy Adriana Krnáčová (ANO) vyjádřila, že Praha problémy s dopravou nemá. 

Témata: doprava Praha dopravní zácpa