Kdy se otevřou školy? Plaga promluvil a řekl datum!

Robert Plaga

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

27. března 2021 16:38

O termínu zahájení návratu dětí do škol se bude podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) debatovat začátkem týdne. Ministr po dnešním jednání se členy expertního týmu prezidenta Miloše Zemana v Lánech na Kladensku novinářům řekl, že věří ve 12. duben. Zeman byl podle něho opatrnější, shoda na datu nepanovala.

"Pan prezident je spíše opatrnější a byl by rád, kdyby skutečně návrat byl až za nižších čísel (nově nakažených covidem-19), to znamená i o něco později," uvedl Plaga. Expertní tým podpořil podle něj stanovisko, že konkrétní podmínky, za nichž bude návrat žáků do škol možný, a data musí určit ministerstvo zdravotnictví.

"Já věřím ve 12. duben, samozřejmě klíčové je rozhodnutí ministerstva zdravotnictví," uvedl ministr. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) označil v pátek tento termín za nejbližší možný. Plaga vítá, že datum i podmínky by měly být známy ještě před Velikonocemi. Předpokládá, že mezi jednotlivými vlnami návratu žáků k prezenční výuce bude dvoutýdenní odstup.

Kvůli epidemii covidu-19 jsou nyní otevřené jen školy pro děti zdravotníků a další vybrané profese, ostatní se učí na dálku. Postup pro první fázi znovuotevírání škol představil Plaga tento týden poslancům. Jeho prioritami je obnovení prezenční výuky pro nejmladší žáky a praktické výuky ve středních školách a v závěrečných ročnících vysokých škol. Celé třídy prvního stupně základních škol by se přitom měly střídat po týdnu ve škole a doma. "Myslím si, že všechny tyto kroky a scénáře, které jsem představil expertnímu týmu, byly podpořeny," uvedl Plaga.

Ministr už nepočítá s tím, že by se do škol naplno vrátili deváťáci ani maturanti, kteří začnou v květnu skládat přijímací a maturitní zkoušky. Závěrečné ročníky by proto podle něho měly mít možnost dobrovolných skupinových konzultací.

Při jednání expertního týmu se podle Plagy mluvilo také o zvýšení objemu peněz na digitální vybavení škol, přednostním očkování učitelů nebo o zásobování škol respirátory a antigenními testy. Debata se dotkla rovněž možného širšího využívání přesnějších PCR testů.

Zemanovi experti nejsou pro úřední maturitu

Expertní tým prezidenta Miloše Zemana dává přednost variantě částečně zjednodušené maturity, ne k udělení úřední maturity. Po dnešním jednání s jeho členy v Lánech na Kladensku to novinářům řekl Plaga. Úřední maturitu prosazoval premiér Andrej Babiš (ANO).

"Expertní tým pana prezidenta se přiklání k variantě, o které jsem hovořil já, to znamená těch dílčích úlev a neudělení úřední maturity," uvedl Plaga. Důležité je, aby studenti už nezůstávali v nejistotě a soustředili se na přípravu na zkoušku.

Plaga se již dříve s Babišem na úpravě letošních maturit neshodl. Ministerský předseda chtěl prosadit plošné udělení úřední maturity s možností absolvování zkoušek pro zájemce.

Ministr rozhodl, že se zruší slohy z češtiny a cizího jazyka a ústní zkoušky z nich budou dobrovolné. Studenti, kteří pracují kvůli covidu-19 v nemocnicích či domovech seniorů, nebudou muset dělat ani státní didaktické testy. Všechny bude čekat školní maturita ze dvou nebo tří předmětů včetně případné praktické zkoušky podle oboru.

Témata: Školství Miloš Zeman Robert Plaga