V Krkonoších spadly dvě laviny! Zasahovali zdravotníci i záchranáři, oživovali ženu!

Krkonoše - Špindlerův Mlýn

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

14. března 2021 14:52 | Aktualizováno: 14. března 2021 18:20

Horští záchranáři po dnešním pádu laviny v Krkonoších našli pod sněhem jednu ženu, podařilo se ji oživit a přepravit do nemocnice. Další dva muži utrpěli šok. Na místě v době sesuvu bylo šest lidí, uvedla Horská služba ČR na twitteru.

Neštěstí se stalo na Mužských kamenech, hora je asi šest kilometrů od Špindlerova Mlýna. Ženu přepravil vrtulník do hradecké nemocnice. Dva muži neutrpěli zranění, ale byli v šoku. Vrtulník s nimi odletěl do liberecké nemocnice.

"Po vyproštění byla zahájena neodkladná resuscitace mladé ženy, ve které pokračoval tým letecké záchranné služby, který se dostal nahoru trochu s problémy kvůli horšícímu se počasí. Žena byla v kritickém stavu transportována do Fakultní nemocnice v Hradci Králové," řekl ČTK mluvčí záchranné zdravotnické služby Ivo Novák.

Ženu lékaři na operačním sále nemocnice napojili na mimotělní oběh, její stav je kritický, řekl ČTK lékařský náměstek nemocnice Zdeněk Tušl.

Aktuální informace:Na místě se v okamžiku sesuvu nacházelo 6 osob. Jedna žena zasypána, nalezena, v tuto chvíli probíhá resuscitace, na místo míří vrtulník Letecké záchranné služby. Další dvě osoby zraněny lehčeji, bude následovat jejich transport. https://t.co/qPuC2rjDcq

— HORSKÁ SLUŽBA ČR (@HorskaC) March 14, 2021

Lavina se dnes uvolnila také na polské straně Krkonoš v lokalitě Biely Jar, kde pomáhalo 60 až 70 členů české horské služby. Pod sněhem tam nikoho nenašli.

V Krkonoších je od soboty druhý stupeň lavinového nebezpečí, mezinárodní škála má pět stupňů. Laviny hrozí podle předpovědi i v pondělí. Na hřebenech hor je 60 až 110 centimetrů sněhu. Za 24 hodin ho napadlo deset centimetrů, pod ním je ledová krusta. Laviny z navátého sněhu se mohou vyskytovat na závětrných svazích nad pásmem lesa. Laviny z mokrého sněhu mohou být v polohách pod 1100 metrů nad mořem.

Lavinové neštěstí se stalo ve východních Krkonoších také 15. února. Lavina zasypala sedmnáctiletého skialpinistu, mladík zemřel, druhý čtyřicetiletý muž přežil. Lavina, kterou strhli, sjela od Slezského domu do žlabu Úpičky v Obřím dole.

Témata: Krkonoše Laviny