Česko bude mít novou hymnu? Tady jsou první návrhy!

Česká republika

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

27. března 2018 18:31

Před několika dny se objevila informace, že by se mohla prodloužit česká hymna – alespoň ta pouštěná na olympijských hrách nebo jiné mezinárodní soutěži. Případně by také hymna mohla mít dvě sloky. S nápadem přišel Český olympijský výbor (ČOV). A na internetu už se čile spekuluje, jaká by naše nová hymna mohla být.

Výbor se úvahami o nové podobě hymny zabýval přes rok. Vycházel mimo jiné z toho, že délka hymny pro ceremoniální účely trvá 45 sekund a třeba pro vyhlašování vítězů na olympiádě by i vzhledem k délce skladeb dalších zemí byla lepší délka přibližně 80 sekund. Proto se ČOV rozhodl i v souvislosti s letošním 100. výročím vzniku Československa vyvolat diskusi o tom, jestli by hymna třeba neměla mít dvě sloky.

Vzniklo dokonce několik verzí nové nahrávky v úpravě od skladatele Miloše Boka. Čtyři verze nahrál Symfonický orchestr FOK a Kühnův smíšený sbor. Bokova podoba hymny ještě není známa, ČOV ji chce představit příští týden. Možnou podobou hymny, jejíž uvádění dnes není v podstatě legislativně ošetřeno, se zabývá i ministerstvo kultury.

Zpráva vyvolala na sociálních sítích debatu, do které se zapojil například herec Jiří Maryško. „Českej olympijskej výbor přišel s tím, že je třeba prodloužit českou hymnu, protože čeští sportovci mají svých "pět minut slávy" na stupních vítězů, o polovinu kratší, než jejich zahraniční kolegové. A na bedně se na nejlepší čas nehraje, to je jasný. Takže je několik variant,“ shrnul herec.

„První je vrátit do hymny tu druhou, málo známou sloku o 'kraji bohumilém', to je jasný. Ale vytahovat Boha, dneska, po církevních restitucích... No, nevím. Druhá varianta je jít odprosit Slováky, ať se vrátěj zpátky i s tou jejich nablýskanou Tatrou. Má aspoň trochu bojovnýho ducha, na rozdíl od toho našeho cajdáku, kterej připomíná hlášení GPS - vlevo hučí voda, vpravo šumí les. Třetí varianta: vyměnit 'Kde domov můj' za 'Modlitbu pro Martu'. Ale ta je vlastně dneska zase napůl zakázaná...“ uvedl s odkazem na incident, kdy byla tato známá skladba hrána na protest proti Zemanovi.

Čtvrtá varianta je podle něj veřejná zakázka. „Varhan Orchestrovič Bauer už to má, myslím, v šuplíku. Ale bojím se, že to v týhle zdeformovaný společnosti vyhraje Olivie Žižková, to je předem jasný,“ dodal. Zmínil přitom „zpěvačku“, která se proslavila protiuprchlickou skladbou „Evropo dýchej“. V roce 2017 s manželem nazpívali volební klip Já volím SPD na podporu strany Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury.

S dalšími návrhy přišel na facebooku ústavní právník Jan Kudrna. „Zahajme týden druhou fází referenda o nové české hymně. Zopakujme si, že Český olympijský tým (přesněji vedení ČOV) stávající hymna nevyhovuje, je příliš krátká a naši sportovci, a s nimi celý svět, si v případě zlaté medaile příliš chvíle slávy neužijí. Někomu se hymna zdá také málo, řekněme, důrazná. Ministr kultury tento nápad nezavrhuje, naopak, zřídí odbornou komisi. Necháme stranou, že zřízení odborné komise ve světě vysoké politiky znamená uložit nápad důstojně do komory k různým nehodícím se věcem a jiné veteši. Podtrháváme slovo 'důstojně',“ uvedl Kudrna.

Na sociálních sítích pak vytvořil anketu. „Z prvé fáze referenda a souběžných konzultací vyplynulo, že nápad ČOV je dobrý, dvě sloky hymny by byly delší, než současná jedna sloka. Současně to má i některé ne zcela nepodstatné nedostatky. Např. to, že píseň "Kde domov můj" má dvě sloky, ještě neznamená, že druhá má jinou melodii a že by zopakování první sloky vypadalo esteticky kdovíjak.“ vysvětluje. Tato možnost proto podle něj byla zavržena.

„Z průběžně probíhajících konzultací však vyplynuli favoriti na možnou náhradu současné hymny. Z nich můžete vybírat. 1) Divoká karta, píseň Poupata z dílny Michala Davida, složená přímo pro velké sportovní události. 2) Husitský chorál, délka dostatečná, melodie vyzkoušená, mnohokrát v minulosti obrátila nepřátele na útěk. 3) Svatováclavský chorál, případně hymnus Hospodine pomiluj ny. Větší klasika není. Na závěr varianta připojit první sloku slovenské hymny, potom by českou hymnou byla hymna československá. S ohledem na to, že českou vlajkou je vlajka československá, nejednalo by se v našem kontextu o neobvyklé řešení a naopak by došlo k jistému sjednocení koncepce státních symbolů,“ dodává právník. 

Témata: Česká republika státní hymna