Po Pardubicích kolabuje i Karlovarský kraj! NEMÁME MÍSTA, hlásí nemocnice!

nemocnice Karlovy Vary

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

3. března 2021 18:58

Nemocnice v Karlovarském kraji vzhledem k epidemii koronaviru vyčerpaly své kapacity. Nemocnice budou poskytovat jen neodkladnou a nezbytnou péči podle dostupných sil a prostředků, uvedl dnes po jednání krajského krizového štábu hejtman Petr Kulhánek (za STAN). Bezpečnostní rada kraje a krizový štáb opět upozornily na kritickou situaci nemocnic v regionu a na nedostatek lůžek pro pacienty s covidem.

Podle krizového štábu akutní poskytovatelé lůžkové péče v kraji vyčerpali své personální a technické možnosti. "Zástupci Karlovarské krajské nemocnice (Nemocnice Karlovy Vary a Nemocnice Cheb) Nemocnice Sokolov a Nemocnice Ostrov upozornili, že nemocnice budou poskytovat výhradně péči neodkladnou a nezbytnou dle dostupných sil a prostředků," uvedl hejtman Karlovarského kraje, v němž byly kvůli rychlému šíření koronaviru v uzávěře dva okresy ze tří.

Bezpečnostní rada a krizový štáb dnes projednávaly také stav hromadného postižení osob. Ten ale vyhlášen nebyl. Mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková upozornila, že hromadné postižení osob je vnitřní přepis, který nemůže vyhlásit krizový štáb.

Stav hromadného postižení je událostí, při níž se zdravotnické zařízení dostává do režimu provozu, kdy úroveň poskytované péče kvůli nedostatku zdrojů už neodpovídá běžnému standardu poskytování zdravotní péče v ČR.

V úterý stav hromadného postižení osob vyhlásily krajské nemocnice v Pardubickém kraji. Dnes ho vyhlásily také Nemocnice v Benešově, Mladé Boleslavi a Kolíně ve Středočeském kraji.

V Karlovarském kraji je nyní volných osm procent lůžek s kyslíkem, pro covidové pacienty zbývá 26 lůžek, pro ostatní pacienty také 26, vyplývá z údajů ministerstva zdravotnictví. Jednotky intenzivní péče jsou k dnešku volné z pěti procent. Pro pacienty s covidem-19 není aktuálně k dispozici žádné volné intenzivní lůžko, pro ostatní zbývají čtyři.

K dnešku leží v karlovarské nemocnici 106 pacientů s covidem-19, v chebské 56. Největší nápor zaznamenává v poslední době nemocnice v Sokolově, situace je tam kritická, počet pacientů s covidem se tam blíží ke stovce.

Dosud zdravotníci převáželi pacienty do jiných krajů v celé zemi. Poslední převozy mířily až do Ostravy. Podle vedení sokolovské nemocnice je v současné době obtížné hledat volná lůžka po celé zemi. V českých nemocnicích je s nemocí covid-19 přes 8100 lidí. Karlovarský kraj přitom dlouhodobě žádá o využití nabídnuté pomoci nemocnic v sousedním Německu. Dosud tam žádný pacient převezen nebyl.

Po dnešním zasedání Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) ministr vnitra a šéf štábu Jan Hamáček (ČSSD) řekl, že Česká republika má dojednaných 19 míst pro české pacienty s covidem-19 v Německu. Podle dnešních odpoledních informací serveru Seznam Zprávy ale zatím Česká republika nepodala oficiální žádost o převozy do příslušného systému.

Témata: Karlovarský kraj Karlovy Vary nemocnice nemocnice Karlovy Vary