Chrastava v plamenech. Hasiči druhý den hasí rozsáhlý požár objektu

Hasiči druhý den hasí rozsáhlý požár objektu

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

27. února 2021 15:31

V Chrastavě u Liberce nadále pokračuje zásah hasičů u požáru průmyslového objektu, který způsobil škodu za zhruba 100 milionů korun. Probíhají likvidační práce a dohašují se skrytá ohniska, uvedla zastupující mluvčí hasičů v Libereckém kraji Eva Klímová.

Kriminalisté požár šetří pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti, uvedla policie na svém webu. Přímo na místě se začne se šetřením příčiny vzniku požáru dnes odpoledne. Mluvčí hasičů Jakub Sucharda už ale v pátek upozornil, že vyšetřování zřejmě potrvá měsíce. Při požáru nebyl nikdo zraněn, evakuováno bylo zhruba 100 lidí.

Požár v pátek odpoledne zasáhl výrobní halu na polyuretanové výrobky společně se sklady v průmyslové zóně u vlakového nádraží. Hořelo v areálu pobočného závodu firmy Grupo Antolin. Požár likvidovalo 21 jednotek, vyhlášen byl nejvyšší stupeň požárního poplachu. Pod kontrolu se hasičům oheň podařilo dostat zhruba pět hodin po zahájení zásahu, v pátek kolem 17:30. S ohledem na rozsah požáru, kdy oheň zasáhl několik tisíc metrů čtverečních plochy, se ho ale dosud nepodařilo zcela zlikvidovat.

Aktualizace k požáru v Chrastavě. ⬇️https://t.co/O9RMFvlozw@hzs_lk📷 Caletka Jan pic.twitter.com/MLUIpkhOOO

— Hasičský záchranný sbor ČR (@hasici_cr) February 26, 2021

Zásah navíc komplikuje, že na základě šetření statika, je vstup dovnitř zakázaný. Hasiči proto při dohašování využili speciální dálkový nakladač ze Záchranného útvaru Zbiroh. "Materiál, který žhnul vevnitř, vyvážel ven, kde se hasil," uvedla Klímová. Nakladač využívali hasiči celou noc. "Dnes okolo 8:00 odjel nakladač zpět. Nadále ale pokračují likvidační práce," dodala Klímová.

Lidem v okolí město v pátek preventivně doporučovalo, aby neotevírali okna. Laboratoř z Kamenice ale nenaměřila zvýšené koncentrace žádných jedovatých látek v ovzduší. Podle webu Grupo Antolin je její závod v Chrastavě zaměřený na výrobu s chemickými procesy, konkrétně výrobu polyuretanové pěny. Areál společnost využívá i jako logistické centrum pro skladování vstupního materiálu a hotové výroby, pro výrobu náhradních dílů a přebalování volných komponentů.

Témata: požár Liberecký kraj