Povinné respirátory na lyžích? Hamáček je i tak proti otevření areálů!

Ilustrační fotografie

Autor: stars24.cz, ČTK

27. ledna 2021 13:36

V Česku podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) aktuálně není situace na to, aby se otevřely lyžařské areály. S návrhem na jejich otevření neuspěl v pondělí na jednání vlády místopředseda vlády Karel Havlíček (za ANO), dnes by však měl kabinetu předložit přísnější verzi plánu.

Hamáček na twitteru argumentuje denními nárůsty potvrzených případů covidu-19 v Česku, ale také zaplněnými nemocnicemi. Otevření sjezdovek prosazovala také KSČM při úterním hodnocení toleranční dohody s vládním ANO.

Havlíček v pondělí navrhoval vládě otevřít skiareály od pátku. Podmínkou by bylo dodržení opatření proti šíření koronaviru jako povinné rozestupy a respirátory třídy FFP2 ve frontách a na lanovkách.

Návrh přísnějšího režimu bude podle Havlíčka spočívat v menším počtu přepravovaných lidí na lanovkách a zejména v systému kontrol a následků za nedodržování opatření v lyžařských střediscích.

Skiareály mohly v nové zimní sezoně zatím fungovat jen mezi 18. a 26. prosincem. Ztráta kvůli uzavření činí do 10. ledna podle jejich asociace jednu až 1,2 miliardy korun. V ČR je podle Havlíčka 450 lyžařských středisek, do státního rozpočtu ročně přinášejí zhruba 13 miliard korun. Zaměstnávají 45.000 lidí.

Témata: Lyžování Zdravotnické roušky Jan Hamáček