Povinné respirátory: Na čem závisí jejich zavedení?

Češi bojují proti koronaviru rouškami a respirátory

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

24. ledna 2021 12:13

Vláda čeká, jak si se zavedením povinných respirátorů třídy FFP2 v hromadné dopravě a obchodech poradí Německo a Rakousko. Chce, aby případné stejné opatření v Česku neznamenalo pro občany finanční zátěž, řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Zdůraznil, že není třeba vykupovat ochranné pomůcky. Současně doporučil respirátory používat těm, kteří mohou. Vláda podle ministra diskutuje i o možnosti zajistit prodej respirátorů za přiměřené ceny tak, aby si je všichni mohli dovolit.

"Zjišťujeme, v jakém stavu připravenosti (Německo a Rakousko) jsou, aby to bylo pro občany uchopitelné, aby to neznamenalo nějakou zátěž," uvedl ministr. Respirátory mohou podle něj výrazně zamezit šíření koronaviru v místech, kde se shromažďují lidé, například v hromadné dopravě. Osobně ministr vyzval, aby ti, kteří mohou, používali respirátory v rizikových místech už nyní. "Šály a roušky ze záclonoviny opravdu nefungují," uvedl.

Povinnost respirátorů FFP2 v MHD a obchodech řeší podle vyjádření vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) na twitteru také Ústřední krizový štáb. Podle Hamáčka by respirátory neměly být povinné, ale nejprve by mělo zaznít důrazné doporučení nosit respirátor tam, kde se potkává hodně lidí. Vláda ale podle něj musí zajistit dostupnost respirátorů, třeba snížením DPH, regulací ceny nebo poukazy pro nízkopříjmové občany. DPH na respirátory podléhá nejvyšší, 21procentní sazbě.

Témata: Zdravotnické roušky