Lyžařská sezóna ohrožena? Počasí lyžařům letos vůbec nepřeje!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

18. prosince 2020 6:00

Část skiareálů zahájí v pátek zimní sezonu, kterou výrazně ovlivní omezení kvůli šíření koronaviru. Některá lyžařská střediska ale zůstanou uzavřená kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám. Přírodní sníh chybí a se zasněžováním provozovatelé čekají na mrazivější počasí.

Připravena na první lyžaře jsou velká střediska v Krkonoších včetně Špindlerova Mlýna či resortu Černá Hora-Pec. Bude se lyžovat převážně na technickém sněhu, areály otevřou zatím jen část sjezdovek. Vzhledem ke specifické situaci místní nedokážou odhadnout, zda lidí kvůli obavám z koronaviru a nemožnosti se ubytovat přijede málo, nebo bude kvůli velkému zájmu potřeba regulovat dopravu. Krkonošský Harrachov zatím pro lyžaře nemá dost sněhu, v případě příznivého počasí chce spustit lanovku alespoň pro pěší.

V Jizerských horách zahájí sezonu středisko Severák v Hraběticích. Pro lyžaře bude k dispozici od soboty zhruba 200 metrů dlouhá sjezdovka s dětským profilem. Největší středisko Jizerských hor, Tanvaldský Špičák, potřebuje k zahájení sezony vyrábět sníh ještě alespoň jeden den. Před Vánoci by chtěl sezonu zahájit Ještěd v Liberci.

Lyžovat bude možné i na Šumavě. V Plzeňském kraji se otevřou první tři lyžařské areály u Železné Rudy. Půjde o Ski&Bike Špičák, Samoty a sjezdovku Nad Nádražím. Přírodního sněhu je v oblasti málo, na běžky nelze zatím v regionu vyrazit nikam. V pátek zahájí sezonu také dva největší lyžařské areály na jihu Čech - skiareál Lipno i Zadov.

Lidé si budou moci zalyžovat i v největším lyžařském areálu Krušných hor na Klínovci, na Bublavě, v areálu Skipot v Potůčkách nebo ve středisku Novako na Božím Daru. Kvůli teplému počasí zatím neotevře Plešivec.

Ve Středočeském kraji zahájí v pátek provoz dva ze čtyř lyžařských areálů - v Monínci a v Chotouni u Prahy.

V Jeseníkách se veřejnosti před víkendem otevřou lyžařská střediska v Branné, v Karlově a Kopřivné. Ostatní střediska zasněžují a čekají hlavně na mrazivé počasí či přírodní sníh.

Lyžařskou sezonu v Beskydech nezahájí všechna střediska. Komplikace jejich provozovatelům nepůsobí koronavirus, ale nedostatek sněhu. Někde se tak zahájení sezony plánuje až na konec roku. V částečném provozu budou zatím například střediska v Bílé a v Mezivodí.

Na Vysočině možná začnou koncem týdne jezdit první lyžařské vleky. Zahájení sezony zvažují sjezdovky u Jihlavy Šacberk a Čeřínek. Další provozovatelé sjezdovek v kraji nemají pro lyžování dost sněhu.

Zalyžovat si mohou zájemci také ve Stupavě na Uherskohradišťsku ve Zlínském kraji, od soboty se chystá otevřít také areál v Karolince na Vsetínsku.

Kvůli nepřízni počasí zatím zůstanou minimálně do Vánoc zavřená lyžařská střediska v Pardubickém kraji. Nejdříve se otevřou 26. prosince sjezdovky na Dolní Moravě. Také na jižní Moravě ještě lyžařská sezona kvůli počasí nezačne.

Témata: Lyžování Počasí Zima