Příspěvek důchodcům může být stále na cestě. Do kdy jej lidé dostanou?

Stáří, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

10. prosince 2020 8:28

Všichni důchodci dostanou v prosinci jednorázově 5000 korun. Na všech kontech by měl být zhruba do konce týdne. Zbytek lidí ho pak obdrží poštovní poukázku, a to nejpozději do 15. prosince.

Příspěvek dostanou starobní důchodci i lidé s invalidní nebo s pozůstalostní penzí. Protože vláda s předlohou přišla před krajskými a senátními volbami, opozice mluvila o uplácení voličů. Vláda příspěvek hájila rychlejším růstem cen i tím, že důchodci letos musejí kvůli koronavirové krizi kupovat roušky nebo dezinfekci.

O pětitisícový příspěvek nebudou muset důchodci a důchodkyně podle předlohy sociální správu žádat. Nárok na mimořádné přilepšení budou mít ti, kteří v tento měsíc některou z penzí dostali nebo dostanou a budou ji dál pobírat. Dávku 5000 korun dostanou lidé stejně jako důchod, tedy na účet nebo složenkou.

Příspěvek by mělo obdržet zhruba 2,89 milionu lidí. Nebude podléhat případné exekuci a nebude se zahrnovat do příjmů. Neměl by tak ohrozit pobírání dávek na bydlení či jiných sociálních podpor.

Zhruba dva miliony lidí dostanou postupně příspěvek na bankovní účet a 860.000 poukázkou. Platby u všech poukázek a na většinu účtů správa odešle do pátku. Příští týden v pondělí a úterý pak poukáže peníze na konta lidem, kteří důchod dostávají 20., 22. či 24. den v měsíci.

Bonus po odeslání budou mít penzisté a penzistky na svém účtu do dvou či tří pracovních dnů. Poukázky pošta doručí nejpozději do 15. prosince. U nových žádostí či přehodnocení penzí lidé obdrží příspěvek do jednoho měsíce po zařízení či obnově vyplácení.

Témata: důchodci