Tragédie na Znojemsku! Při požáru zemřely tři děti!

Požár rodinného domku v Oleksovicích na Znojemsku 6

Autor: ČTK, stars24.cz

12. března 2018 10:30

Při požáru rodinného domku v Oleksovicích na Znojemsku zemřely v noci na dnešek tři děti. Bylo jim od jednoho roku do devíti let. Záchranáři se je pokoušeli resuscitovat, avšak bez úspěchu. Čtyři dospělí utrpěli zranění.

U požáru zasahovali profesionální i dobrovolní hasiči přibližně od 04:00. Plameny zlikvidovali po více než dvou hodinách. "Na místě byli jako první dobrovolní hasiči," sdělil starosta Oleksovic Zdeněk Koukal. "Za jejich zásah jim patří dík," dodal.

Dospělí s výjimkou invalidní nejstarší obyvatelky domu už byli venku. Hasiči pak vynesli ze zakouřeného objektu děti a seniorku. Dvě z dětí se záchranáři ještě pokoušeli resuscitovat, ale bez úspěchu.

"Čtyři dospělé jsme rozvezli do zdravotnických zařízení. Zasahovala tam i letecká záchranná služba. Ženu staršího věku jsme přepravili vrtulníkem na urgentní příjem do Brna. Další tři dospělé jsme vezli do znojemské nemocnice," uvedla mluvčí záchranné služby Michaela Bothová. Žena převezená do Brna se podle mluvčího Fakultní nemocnice Pavla Žáry nadýchala zplodin, ale byla mimo ohrožení života.

Příčinu požáru zatím vyšetřovatelé neurčili, čeká se na příjezd specialisty na elektroinstalace.

Vícegenerační rodina měla domek pronajatý, pocházela odjinud. Podle starosty rodina v Oleksovicích žila asi dva roky. Podle informací ČTK šlo o ženu s dětmi a partnerem plus její matku a babičku. Starosta nyní jedná s charitou o hmotné pomoci.

Přehled požárů v ČR podle počtu obětí

Devět mrtvých:

27. října 2010 - Při nočním požáru drážní budovy u pražského autobusového nádraží na Florenci zemřelo devět lidí. Všechny oběti se udusily. Šlo o tři ženy a šest mužů, všichni byli ve věku mezi 19 a 44 lety. V objektu často přespávali bezdomovci. Shořelá budova, jež dříve patřila Českým drahám, byla určena k demolici. Požár podle policie z nedbalosti způsobil čtyřicetiletý muž, který se posléze stal jednou z jeho obětí. Kriminalisté proto vyšetřování případu odložili.

Osm mrtvých:

26. května 1995 - Při požáru pražského hotelu Olympik zemřelo osm hostů (tři Belgičanky, dvě Finky, dvě Američanky a jeden Němec) a 34 lidí bylo zraněno. Požár vznikl v provozní místnosti v 11. patře na chladicím systému ledničky (vznícení textilií odložených na chladničce). Z hotelu bylo evakuováno téměř 600 osob, škoda byla podle závěrečné zprávy krizového štábu z června 1995 odhadnuta na 50 milionů korun.

Čtyři mrtví:

30. ledna 1996 - V Brně uhořeli dva dospělí a dvě děti při požáru třípokojového bytu v Bratislavské ulici.

8. října 1996 - Oheň zachvátil noční klub African Safari v Praze 5. Přímo na místě zemřel jeden člověk, další tři lidé podlehli v následujících dnech svým zraněním v nemocnici.

3. března 2004 - Dva mladí muži ze Slovenska a žena s druhem z Moravy uhořeli při požáru ubytovny v Brně-Bystrci. Požár patrně založil podnapilý dělník.

2. února 2006 - Životy čtyř lidí si vyžádal požár bytu v panelovém domě na sídlišti Opatov v Praze 11. Tři lidé uhořeli v bytě, čtvrtý těžce popálený muž zahynul, když se zřítil z 11. patra domu. Za založení požáru poslal pražský městský soud v říjnu 2006 dva pachatele do vězení na 15 a 12 let, vrchní soud tresty potvrdil. Za založením požáru byla msta.

30. listopadu 2006 - Při požáru statku v Jakubovicích na Orlickoústecku zahynula matka a tři děti staré čtyři, tři a necelý rok. Příčinou požáru byla nedbalost při používání infrazářiče.

9. ledna 2009 - V Ostravě při požáru zahradní chatky u staveniště dálničního přivaděče uhořeli čtyři lidé, zřejmě bezdomovci.

19. prosince 2009 - Čtyři životy si vyžádal požár bytu v Brně-Zábrdovicích, dvě z obětí byly děti. Oheň vznikl od svíčky. Přímo na místě zahynula žena (58), její syn (24) a rok a půl stará holčička. Šestiletý chlapec krátce poté zemřel v nemocnici.

18. listopadu 2010 - Čtyři oběti si vyžádala exploze a následný požár v bytě panelového domě na sídlišti Špičák v České Lípě. Na místě zemřela mladá žena, její pětiletá dcerka zemřela na následky popálenin po převozu do nemocnice. Později jim podlehli ještě dva muži, kteří se v bytě v době požáru nacházeli. Příčinou požáru byl výbuch toluenu při výrobě pervitinu.

20. ledna 2018 - Požár v hotelu Eurostars David v Náplavní ulici nedaleko Masarykova nábřeží na Novém Městě si vyžádal čtyři oběti. Dva mladí cizinci zemřeli na místě, dvě ženy podlehly těžkým zraněním v nemocnici.

Tři děti zemřely při požáru i v letech 1995 a 2006

30. srpna 1995 - Tři děti (sourozenci), které si hrály se zápalkami, zahynuly při požáru zemědělského objektu ve Slezských Pavlovicích na Bruntálsku. Dvě děti ve věku deset a 11 let byly na místě mrtvé, čtyřleté dítě zemřelo v ostravské nemocnici. Škoda na majetku byla odhadnuta na dva milióny korun.

30. listopadu 2006 - Při požáru statku v Jakubovicích na Orlickoústecku zahynula šestatřicetiletá matka a tři děti staré čtyři, tři a necelý rok. Příčinou požáru byla nedbalost při používání infrazářiče, který byl umístěn v blízkosti obývací stěny, textilií a koberce, které se postupně vzňaly. Škoda byla stanovena na 200.000 korun. Rodina měla dalších sedm dětí, které se uchýlily k příbuzným a známým ve vsi.

Témata: požár rodinného domku v Oleksovicích na Znojemsku (12.3.2018) požár