Výplata příspěvku důchodcům: Kdy dostanou senioři svých 5000 korun?

Žena v důchodovém věku, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

1. prosince 2020 8:18

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) začala s odesíláním příspěvku 5000 korun k důchodu. Starobní, invalidní a pozůstalostní penze pobírá 2,88 milionu lidí. Víc než dvě třetiny z nich dostanou pětitisícový bonus na účet. Všem by měl postupně přijít v následujících dvou týdnech.

Na všech kontech by měl být zhruba do konce příštího týdne. Zbytek lidí ho pak obdrží poštovní poukázku, a to nejpozději do 15. prosince.

ČSSZ vyplácela na konci září starobní penzi 2,4 milionu seniorů a seniorek. Invalidní důchod posílala 418.900 lidí. Pozůstalostní penzi mělo 57.000 vdov, vdovců a sirotků. O příspěvek není nutné žádat, dorazí automaticky. Rovnou do důchodu ale započítaný nebude.

"Jednorázový příspěvek důchodci vyplatí ČSSZ, a to samostatně mimo splátku samotného důchodu v intervalu od 30. listopadu do 8. prosince 2020. Výplata proběhne stejným způsobem, jakým byla důchodci vyplacena listopadová běžná splátka důchodu," uvedlo ministerstvo práce.

Zhruba dva miliony lidí dostanou postupně příspěvek na bankovní účet a 860.000 poukázkou. Platby u všech poukázek a na většinu účtů správa odešle do pátku. Příští týden v pondělí a úterý pak poukáže peníze na konta lidem, kteří důchod dostávají 20., 22. či 24. den v měsíci.

Bonus po odeslání budou mít penzisté a penzistky na svém účtu do dvou či tří pracovních dnů. Poukázky pošta doručí nejpozději do 15. prosince. U nových žádostí či přehodnocení penzí lidé obdrží příspěvek do jednoho měsíce po zařízení či obnově vyplácení. Peníze úřad pošle i do ciziny.

Témata: důchody důchodci