Nowaco: Požár nás srazil na kolena! Většinu výrobků firma vyráběla v Kralupech!

Areál firmy Nowaco po požáru 7

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

20. listopadu 2020 16:43

V noci i během dnešního dne hasiči nadále hasili požár, který vznikl v prostorách haly společnosti Nowaco, kde firma vyráběla většinu svých produktů. Na místě zasahovalo 26 hasičských jednotek, nikdo ale při požáru nebyl zraněn.

Hala, kde se zpracovávají chlazené potraviny, začala hořet ve čtvrtek kolem 14:00. Na místě zasahovaly desítky hasičů z několika okresů a z Prahy. Pod kontrolu se oheň podařilo dostat před 21:30, hasiči ale pracovali celou noc. Těžká technika začne trosky haly rozebírat.

Při požáru se nikdo nezranil, oheň zasáhl celou budovu. Ve čtvrtek odpoledne hasiči vyhlásili kvůli rozsahu ohně i počtu zasahujících jednotek třetí poplachový stupeň ze čtyř, večer už byl poplachový stupeň snížen. Kralupy nad Vltavou vyzvaly občany, aby nevětrali a nezdržovali se venku.

Ve vyhořelé hale společnost vyráběla většinu rybích produktů. V důsledku požáru nefunguje ani vedle stojící zpracovna masa Gurmet patřící též pod Bidfood, který je největším distributorem potravin v ČR.

"To, co jsme celých 30 let budovali, je aktuálně v plamenech. Nowaco vyrábí většinu rybích produktů v Kralupech nad Vltavou v budově, která je nyní naprosto zničená. Nikomu z našich zaměstnanců se naštěstí nic nestalo, ale pro nás všechny je to velmi smutný den," uvedli zástupci firmy na facebooku.

"I když nás požár srazil na kolena, slibujeme, že se zvedneme a opět pro vás budeme vyrábět vaše oblíbené výrobky z ryb," dodali. Hlavní požár je podle firmy uhašen a nyní probíhá kontrola a dohašování menších ohnisek, které se na místě občas objeví. 

Škoda na výrobní hale je odhadována na desítky milionů korun a týká se objektu, z jehož výroby vycházejí produkty, i technologií. Příčinu vzniku ohně vyšetřovatel zjišťuje.

Témata: požár středočeský kraj