Otevření škol se blíží! Žáci se začnou vracet už příští týden!

Ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

19. listopadu 2020 20:05

Další žáci a studenti se vrátí do škol 25. a 30. listopadu, oznámil dnes ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Podmínkou je schválení přesunu ČR z pátého do mírnějšího čtvrtého protiepidemického stupně rizika, který má v pátek projednat vláda.

Blatný i další členové vlády dnes ve Sněmovně žádali o prodloužení nouzového stavu o 30 dnů do 20. prosince, poslanci na návrh KSČM souhlasili s prodloužením do 12. prosince. Případů koronaviru v ČR v mezitýdenním srovnání dál ubývá.

Ve speciálních školách a pro prvňáky a druháky na základních školách se výuka obnovila ve středu, o týden později 25. listopadu se do škol vrátí závěrečné ročníky středních škol a obnoví se v nich také praktická výuka ve skupinách do 20 studentů. Ve stejném termínu se začínají učit skupiny do 20 studentů posledních ročníků na vysokých školách. Opět bude možná také prezenční výuka "jeden na jednoho" na základních uměleckých školách a jazykových školách. Od pondělí 30. listopadu půjdou do škol děti z prvního stupně a 9. třídy, další třídy druhého stupně se budou ve škole střídat po týdnu. Školy nyní učí přes internet.

Ministr školství Robert Plaga (ANO) upozornil, že po celou dobu vyučování budou povinné roušky, neměly by se potkávat děti z různých tříd. Zakázány jsou nadále hodiny tělocviku, zpěvu a školy v přírodě.

Podmínkou pro otevření škol je schválení přesunu ČR z pátého stupně protiepidemického systému PES do mírnějšího čtvrtého stupně rizika. Blatného návrh na změnu má v pátek projednat kabinet, platit by měla od pondělí. Čtvrtý stupeň, který znamená rizikové skóre od 61 do 75, vedle dalšího obnovování výuky umožňuje shromažďování až šesti lidí místo dosavadních dvou. Zákaz vycházení bude začínat od 23:00 místo současných 21:00.

Rizikové skóre k dnešnímu dni kleslo ze 70 bodů na 62, blíží se tak třetímu stupni. V určitém stupni ale musí být týden, aby mohla vláda hlasovat o zmírnění opatření. Skóre se odvíjí od postupu epidemie. Ve středu testy prokázaly koronavirus v 5515 případech, proti minulému týdnu je to o 3405 méně. Mezitýdenní úbytek je patrný také podle údajů k dnešním 18:00. Aktuálně je v Česku 103.985 nakažených. Počet úmrtí s nemocí covid-19 vzrostl ve středu stejně jako v úterý o 124, dosud zemřelo 6856 pacientů, z toho téměř polovina připadá na listopad. Nemocnice se starají o 6555 nakažených, 919 z nich je ve vážném stavu.

Prodloužení nouzového stavu je nutné pro zachování platnosti omezení zavedených proti šíření koronaviru. Podle Blatného by bez prodloužení stavu nouze nastalo neřízené promořování populace. "Všichni si budeme chtít koupit dárky. Kromě dárků si koupíme i nemoc a přeneseme ji do rodin," uvedl ministr ve Sněmovně. V takovém případě by podle něj hrozila v lednu další vlna epidemie. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) je Česko v první třetině podzimního boje s covidem-19.

Poslanci po víc než osmihodinové debatě nouzový stav prodloužili o 22 dnů. Návrh KSČM podpořili vedle komunistů zákonodárci koaličních ANO a ČSSD. Nynější nouzový stav kvůli koronaviru tak bude trvat nejméně 68 dnů, což už je o dva dny více než při jarní vlně epidemie. Sněmovna ho na podzim prodloužila už podruhé. Opoziční strany navrhovaly kratší prodloužení stavu nouze i jeho ukončení k 20. listopadu. Zástupci opozice si ve sněmovní debatě stěžovali na to, že vláda nepředkládá údaje o vyhodnocení účinnosti přijatých opatření. Vládě vytýkali také to, že podle nich postupuje chaoticky.

V doprovodných usneseních Sněmovna vyzvala vládu, aby do 23. listopadu zajistila ukončení diskriminace českých obchodníků proti velkým nadnárodním řetězcům. Prodejny třeba oděvů nebo hraček totiž nyní musejí mít zavřeno, stejné zboží přitom lidé mohou koupit v hypermarketech, které fungují, protože prodávají i potraviny. Návrh k Ústavnímu soudu na zrušení zákazu prodeje ve většině obchodů během epidemie připravili senátoři. Podle Sněmovny by také vláda měla revidovat protiepidemický systém PES tak, aby přinejmenším jeho první stupeň nevyžadoval nouzový stav.

Na jednání Asociace krajů dnes podle jejího místopředsedy Martina Půty (SLK) zaznělo, že pětidenní interval v testování klientů a zaměstnanců zařízení pro seniory na koronavirus je krátký. Část zařízení má podle hejtmanů problém požadavku státu vyhovět kvůli onemocnění svých zaměstnanců. Pro sociální služby plánuje ministerstvo práce mimořádné dotace na odměny a pokrytí zvýšených nákladů ve druhé vlně epidemie. Po jejím zvládnutí o nich chce jednat ve vládě, peníze v rozpočtu na ně nemá.

Jednorázový příspěvek 5000 korun, který má důchodcům podle vlády pokrýt zvýšené výdaje v době epidemie, dnes podepsal prezident Miloš Zeman. Peníze navíc dostanou starobní důchodci i lidé s invalidní nebo s pozůstalostní penzí v prosinci. Rozpočtové náklady se odhadují na 15 miliard korun.

Témata: Školství Školství